O nouă înregistrare video distribuită pe rețelele de socializare de soldații ucraineni a surprins încă o lovitură inedită a acestora: distrugerea unui vehicul al armatei ruse cu o armă antitanc montat pe un UTV.

Noua improvizate a soldatilor ucraineniFoto: Captura video

Înregistrarea video de doar 27 de secunde arată cum unul dintre soldații Ucrainei trage cu o armă antitanc AT4 montată în spatele UTV-ului, proiectilul zburând în aer timp de câteva secunde, și lovitura urmată de deja clasicul „yeeeah!”.

Un alt detaliu inedit este că soldatul ucrainean pare să tragă de pe un scăunel improvizat în spatele UTV-ului convertit într-un vehicul de luptă de militarii Kievului. Din păcate, din filmare nu se poate vedea însă dacă lovitura a fost împotriva unui tanc, blindat sau a altui tip de vehicul al armatei ruse.

Deși nu este clar unde a fost filmată înregistrarea, vegetația vizibilă în imagini sugerează că lovitura a fost una recentă.

Alt detaliu interesant este că lovitura a fost efectuată cu o armă AT4 fabricată de compania suedeză de armament Saab Bofors Dynamics. AT4 nu este un lansator antitanc precum cunoscutele sisteme Javelin sau NLAW fiindcă focosul exploziv nu este propulsat de un motor de rachetă.

Însă AT4 nu este nici o pușcă fără recul, ci mai degrabă o armă fără recul fiindcă are țeava netedă în interior.

Soldații ucraineni au distrus cel mai modern tanc al armatei ruse cu o armă suedeză

În luna mai soldații ucraineni au folosit o altă armă de fabricație suedeză, un lansator de grenade antitanc „Carl Gustaf”, pentru a distruge un tanc T-90M, cel mai modern din dotarea armatei ruse.

„Mulțumim poporului și Regelui suedez pentru ajutorul lor”, nota la momentul respectiv ministerul ucraienan al Apărării pe pagina sa de Twitter, subliniind că acest lansator a fost folosit pentru a distruge „mândria industriei ruse de tancuri”.

Lansatorul „Carl Gustaf” este produs tot de compania suedeză Saab.

„Cred că luptătorii noștri care au distrus tancul ar trebui să fie recompensați. Nu doar cu medalii. Și un premiu de la SAAB. Pentru o publicitate eficientă a produselor”, nota la rândul său jurnalistul militar ucrainean Jurnalistul militar Andriy Tsaplienko.

Urmărește ultimele evoluții din a 278-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.