Washingtonul a aprobat vânzarea a peste 80 de rachete de precizie către Finlanda, în valoare totală de 323 de milioane de dolari, a anunțat luni Departamentul de Stat, în timp ce această țară, în mod tradițional neutră, se pregătește să adere la NATO, potrivit AFP.

Sistemul anti-racheta Patriot de la RaytheonFoto: Raytheon

Guvernul finlandez dorește să cumpere 40 de rachete tactice și 48 de bombe ghidate pentru a-și echipa flota de avioane de luptă, iar vânzarea de echipamente sensibile a trebuit să fie aprobată de guvernul american, a precizat Departamentul de Stat într-un comunicat.

Racheta AIM 9X Block II, cunoscută sub numele de "Sidewinder", este o rachetă aer-aer cu rază scurtă de acțiune, ghidată cu infraroșu, produsă de Raytheon.

AGM-154 JSOW ("Joint standoff weapon") este o bombă ghidată de precizie cu rază medie de acțiune, de asemenea fabricată de Raytheon.

„Această propunere de vânzare va consolida politica externă și securitatea națională a SUA prin consolidarea securității unui partener de încredere care este un factor important în stabilitatea politică și progresul economic din întreaga lume”, a declarat Departamentul de Stat într-un comunicat.

Dacă va fi confirmată, vânzarea de armament „va spori capacitățile aer-aer și aer-sol ale Finlandei”, iar Finlanda „nu va avea dificultăți în a le integra în forțele sale armate”.

În urma invaziei Rusiei în Ucraina, Finlanda și Suedia au depus o cerere comună de aderare la Alianța Atlantică în luna mai, renunțând la decenii de nealiniere militară.

Cererea, care trebuie să fie acceptată în unanimitate de toate cele 30 de state membre ale NATO, a fost ratificată de toate statele, cu excepția Turciei și a Ungariei.