Ministrul eston al apărării, Hanno Pevkur, nu consideră că Rusia ar fi fost grav slăbită în cele nouă luni de război în Ucraina, în timp ce forțele tereste ar putea să aibă din nou dimensiunea pe care o avea pe 24 februarie, relatează duminică DPA, scrie Agerpres.

Puscasi marini rusiFoto: Vitaly Nevar / TASS / Profimedia Images

„Trebuie să fim oneşti şi clari: forţele navale şi aeriene ruseşti sunt mai mult sau mai puţin la fel de mari ca înainte de război”, a declarat Pevkur pentru DPA în timpul unei vizite la Berlin.

Cu toate că au pierdut efective considerabile, forţele terestre ruse vor avea ”mai devreme sau mai târziu” dimensiunea pe care o aveau înainte de 24 februarie, când şi-au lansat ofensiva, sau chiar mai mare, a spus el.

Rusia va învăţa din experienţa sa militară în Ucraina, argumentează ministrul eston:”Nu avem niciun motiv să credem că ameninţarea din partea Rusiei s-a redus cumva sau că ameninţarea la adresa NATO se reduce”.

Estonia intenţionează să aloce anul viitor 2,84% din Produsul său Intern Brut (PIB) pentru apărare, potrivit lui.

În 2024, această sumă urmează să crească la 3,2%, mult peste obiectivul general al NATO de 2%.

Aproximativ 1% din PIB-ul Estoniei a fost deja alocat în sprijinul armatei ucrainene, a spus el.

Pevkur a avertizat împotriva ”oboselii din cauza războiului” a statelor occidentale.

„Este exact ceea ce vrea Rusia să obţină. Rusia este pregătită să suporte mai mult”, a spus ministrul eston al apărării.