Bucureştiul este în această săptămână capitala diplomaţiei europene şi euroatlantice, capitala României găzduind în aceste ultime zile ale lui noiembrie două reuniuni la care participă lideri-cheie îm materie de securitate.

Jens Stoltenberg și Anthony BlinkenFoto: Olivier Matthys / AP / Profimedia

Marţi şi miercuri, va avea loc, la Bucureşti, Reuniunea miniştrilor Afacerilor Externe ai statelor membre NATO.

De asemenea, luni şi marţi are loc în Capitală Reuniunea Liderilor de la Munchen (Munich Leaders Meeting - MLM).

17:53Este nevoie de mai multă forță de apărare pe flancul estic al NATO - nu numai de un număr sporit de militari din statele aliate, ci și de echipamente prepoziționate, a declarat președintele Klaus Iohannis, în conferința de presă susținută alături de secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, aflat la București. „În plus, este nevoie de planuri foarte concrete, pentru ca în cazul unui atac să se știe foarte exact cine, ce trupe și unde trimite. Nu putem lăsa aceste decizii pe ultimul moment și să fim atunci luați prin surprindere”, a spus Iohannis.

CITEȘTE MAI MULTE:

17:06 Klaus Iohannis și Jens Stoltenberg vor susține declarații de presă comune la Cotroceni.

17:05 Miniştrii de externe ai statelor NATO care se vor reuni marţi şi miercuri la Bucureşti îşi vor reafirma unitatea şi hotărârea de a sprijini Ucraina în faţa invaziei ruse atât timp cât este nevoie, a declarat luni, în România, ambasadoarea SUA la Alianţa Nord-Atlantică, Julianne Smith, în opinia căreia orice decizie privind eventuale negocieri de pace cu Rusia trebuie lăsate în mâna preşedintelui Volodimir Zelenski şi a poporului ucrainean.

În cadrul unui briefing online cu presa internaţională la scurt timp după aterizarea sa la Bucureşti, reprezentanta SUA la NATO a precizat că reuniunea va începe marţi după-amiază cu o evaluare a situaţiei privind Ucraina şi Rusia şi că unul despre mesaje va fi unitatea Alianţei Nord-Atlantice.

"Nu văd fisuri în unitatea Alianţei (...) Nu văd semne că ar exista o lipsă de unitate a Alianţei în prezent. Aliaţii înţeleg în mod fundamental care este miza în Ucraina. Evident, este vorba de integritatea teritorială şi suveranitatea Ucrainei, dar este vorba şi despre valorile la care ţinem. Cred că miniştrii şi liderii statelor reprezentate în Alianţă înţeleg care este miza şi sunt hotărâţi să continue să sprijine Ucraina atât timp cât va fi nevoie", a spus Julianne Smith, conform Agerpres.

Julianne Smith a subliniat totodată că miniştrii de externe din cadrul NATO vor avea marţi un dineu de lucru cu omologul lor ucrainean Dmitro Kuleba, de la care vor putea afla "la prima mână" care continuă să fie nevoile ucrainenilor.

16:20 Preşedintele Klaus Iohannis l-a primit la Cotroceni pe secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg. La finalul discuțiilor, cei doi oficiali vor susţine declaraţii de presă comune.

16:00Premierul Nicolae Ciucă l-a primit, luni, la Palatul Victoria, pe secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, cei doi oficiali urmând să aibă discuţii în marja Reuniunii miniştrilor Afacerilor Externe din ţările membre ale Alianţei Nord-Atlantice care va începe marţi, la Bucureşti. Şeful NATO este însoţit la sediul Guvernului de către secretarul general adjunct al Alianţei, Mircea Geoană, alături de prim-ministrul român aflându-se ministrul Apărării Naţionale, Angel Tîlvăr.

Tot luni, Jens Stoltenberg se va întâlni cu preşedintele Klaus Iohannis şi cu ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu.

14:50 Klaus Iohannis, declarații în debutul Reuniunii Liderilor de la Munchen: „Solidaritatea noastră cu Ucraina trebuie să continue, să-i oferim ce are nevoie pentru a-și apăra suveranitatea atât timp cât va fi necesar”

14:30Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a ajuns la Bucureşti cu un avion TAROM escortat de avioane de luptă F-16.

14:20 Intervenția președintelui Klaus Iohannis la la Reuniunea Liderilor de la München (Munich Leaders Meeting):

Stoltenberg și Blinken, la București

11:00 Secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, va prezida reuniunea miniştrilor de Externe ai Alianței Nord Atlantice.

De asemenea, secretarul de stat Antony J. Blinken se va afla în România, în perioada 28 - 30 noiembrie, pentru a participa la Reuniunea miniştrilor de externe ai NATO.

La Reuniunea de la Bucureşti vor participa și miniştrii de Externe ai Finlandei şi Suediei, în calitate de state invitate să adere la organizaţie.

Reuniunea de la Bucureşti se va concentra pe războiul Rusiei împotriva Ucrainei, punerea în aplicare a noului concept strategic al NATO, securitatea energetică, protecţia infrastructurii critice şi eforturile NATO de a construi capacitatea şi de a consolida rezilienţa în Republica Moldova, Georgia şi Bosnia şi Herţegovina.

Miniștrii de externe ai statelor NATO vor reitera unitatea statelor aliate pentru adaptarea Alianței la noile realități în care Rusia reprezintă cel mai important risc la adresa securității euroatlantice, așa cum a fost definit în noul concept strategig adoptat la Madrid.

„Aceste două evenimente de înaltă vizibilitate pentru ţara noastră şi cu participare internaţională de cel mai nivel înalt, organizate în premieră în România, au loc într-un moment critic pentru securitatea regională şi euroatlantică, marcat de războiul declanşat de Rusia în Ucraina şi de impactul său multidimensional, reconfirmând profilul activ al ţării noastre la nivel internaţional, mai ales pe dimensiunea de politică externă şi de securitate, dar şi importanţa strategică a Mării Negre", a declarat şeful diplomaţiei române, Bogdan Aurescu.

Prima reuniune NATO de nivel înalt desfăşurată într-un stat de pe Flancul estic, după începerea războiului din Ucraina

10:00 Reuniunea miniştrilor de Externe din statele membre NATO este primul eveniment de acest tip organizat în România de la aderarea ţării noastre la Alianţă, în anul 2004, şi a doua reuniune formală aliată după Summitul de la Bucureşti din 2008.

De asemenea, este prima reuniune NATO de nivel înalt desfăşurată într-un stat de pe Flancul estic, aflat în prima linie de apărare a Alianţei de la declanşarea agresiunii brutale a Rusiei asupra Ucrainei, la 24 februarie 2022.

Totodată, este prima reuniune NATO de nivel înalt după Summitul de la Madrid, de la sfârşitul lunii iunie 2022, şi, în acest sens, va marca o etapă esenţială în operaţionalizarea noului Concept Strategic al Alianţei. Reuniunea va oferi oportunitatea primei discuţii aplicate pentru analizarea stadiului implementării deciziilor luate la Madrid şi pentru pregătirea viitorului Summit NATO de la Vilnius, din anul 2023, arată sursa citată.

Alături de şefii diplomaţiilor din cele treizeci de state membre, secretarul general al NATO şi ceilalţi înalţi oficiali politici şi militari ai Alianţei, la Reuniunea de la Bucureşti vor participa miniştrii de Externe ai Finlandei şi Suediei, în calitate de state invitate să adere la organizaţie.

La sesiunile deschise partenerilor din cadrul reuniunii vor participa miniştrii Afacerilor Externe din Republica Moldova (pentru prima oară la o astfel de reuniune), Ucraina, Georgia şi Bosnia şi Herţegovina.

Reuniunea va începe marţi după-amiaza, când vor avea loc două sesiuni de lucru, inclusiv o sesiune cu participarea ministrului Afacerilor Externe al Ucrainei, în calitate de partener al Alianţei. Prima zi a reuniunii va oferi oportunitatea marcării, printr-un eveniment de diplomaţie publică, a 20 de ani de la Summitul de la Praga din 2002, la care România, alături de alte şase state membre, a fost invitată să se alăture Alianţei Nord-Atlantice.

Ministeriala va continua miercuri cu alte două sesiuni de lucru în format aliat, la care vor participa cei doi invitaţi - miniştrii de Externe din Finlanda şi Suedia, iar la ultima sesiune şi partenerii Alianţei - Republica Moldova, Georgia şi Bosnia şi Herţegovina.

Mizele României la summitul NATO de la București

08:03 Discuţiile miniştrilor de Externe din statele membre NATO, alături de omologii din statele partenere şi invitate, vor avea în vedere măsurile de întărire a apărării şi descurajării pe Flancul estic în contextul războiului ilegal de agresiune dus de Federaţia Rusă în Ucraina, sporirea sprijinului aliat pentru Ucraina, combaterea ameninţărilor din registrul hibrid, discutarea modalităţilor pentru gestionarea provocărilor pe termen lung generate de acţiunile Chinei, consolidarea rezilienţei comunităţii euroatlantice, inclusiv în domeniul energetic. De asemenea, va fi abordată continuarea susţinerii pentru creşterea rezilienţei Republicii Moldova, Georgiei şi Bosniei şi Herţegovinei. Totodată, reuniunea va oferi oportunitatea evaluării strategice a provocărilor globale la adresa securităţii Alianţei, ce decurg inclusiv din dependenţa faţă de state care nu împărtăşesc aceleaşi valori cu cele aliate, arată MAE.

„Ţara noastră joacă un rol deosebit de activ la nivel regional, european şi euroatlantic, mai ales în contextul războiului ilegal purtat de Rusia împotriva Ucrainei, ce reclamă măsuri concrete pentru creşterea rezilienţei statelor din vecinătatea Alianţei, în liniile deciziilor Summitului NATO de la Madrid, dar şi pentru reducerea tuturor dependenţelor. Rolul nostru este cât se poate de pragmatic şi concret - de la sprijinul necondiţionat acordat celor peste 2,9 milioane de refugiaţi din Ucraina care ne-au trecut graniţele până la implicarea extensivă în gestionarea efectelor acestei crize, inclusiv problema tranzitului de cereale şi produse agricole ucrainene către destinaţii terţe - peste 8,4 milioane de tone până în prezent. Ministeriala de la Bucureşti este o oportunitate în plus pentru promovarea priorităţilor României la nivelul NATO şi a importanţei strategice a Mării Negre, aşa cum am făcut-o şi până acum, dar şi pentru implementarea cât mai rapidă a tuturor deciziilor privind consolidarea Flancului Estic al NATO, inclusiv în România”, a declarat ministrul român de externe Bogdan Aurescu.

Obiectivele României:

  • reafirmarea priorităților pe linie de securitate și apărare, cu accent asupra implementării cât mai rapide deciziilor privind consolidarea Flancului Estic al NATO, în special Marea Neagră
  • accentuarea necesității cii continuării consolidării NATO în contextul amenințării fără precedent reprezentate de Rusia
  • evidențierea importanței continuării sprijinului aliat pentru Ucraina, Republica Moldova, Georgia și Bosnia-Herțegovina
  • sublinierea importanței intnsificării, cu rezultate concrete, a cooperării și coordonării NATO-UE în actualul context de securitate la nivel euro-atlantic, inclusiv în spațiul Mării Negre
  • evaluarea provocărilor la adresa securității NATO și a răspunsului Alianței față de acestea

Ce este Reuniunea Liderilor de la Munchen

Reuniunea Liderilor de la Munchen (Munich Leaders Meeting - MLM), co-organizată de Ministerul Afacerilor Externe cu Conferinţa de Securitate de la Munchen, va reuni la Bucureşti, în zilele de 28 şi 29 noiembrie, peste 75 de participanţi la nivel înalt din peste 25 de state, actuali şi foşti oficiali, experţi şi analişti renumiţi, formatori de opinie, pentru a aborda subiecte de interes major pe agenda regională, europeană şi euroatlantică.

Dezbaterile interactive ale MLM se desfăşoară cu uşile închise, în baza regulilor de tip Chatham House, precizează MAE.

Reuniunea MLM Bucureşti este parte a programului anual al prestigioasei Conferinţe de Securitate de la Munchen. Ea este organizată în pregătirea Conferinţei din luna februarie 2023, la un an de la începutul invaziei Rusiei în Ucraina. Precedenta reuniune MLM a avut loc la Washington, în luna mai.

Este pentru prima oară în istoria acestui format când evenimentul are loc în Europa de Sud-Est, această reuşită a demersurilor politico-diplomatice ale României venind inclusiv ca o recunoaştere a importanţei ţării noastre în plan regional, european şi euroatlantic, subliniază MAE.

Agenda întâlnirii de la Bucureşti va cuprinde teme relevante pentru securitatea internaţională, cu accente pe evoluţiile din spaţiul estic, regiunea Mării Negre şi Balcanii de Vest. Printre subiectele abordate se vor număra, de asemenea, arhitectura europeană de securitate, implementarea noului Concept Strategic al NATO, ameninţările hibride, securitatea alimentară, criza energetică. Evenimentul de la Bucureşti va avea un impact dincolo de momentul desfăşurării sale, rezultatele urmând să contribuie la fundamentarea dezbaterilor ce vor avea loc anul viitor la Conferinţa de Securitate de la Munchen, precizează Ministerul român de Externe.