Șeful operatorului de energie nucleară de stat din Ucraina Energoatom, Petro Kotin, a declarat că vede semne că trupele ruse se pregătesc să părăsească Centrala Nucleară Zaporojie, pe care au capturat-o la scurt timp după invazie, în luna martie, relatează Reuters și Kyiv Independent.

Centrala nucleară de la ZaporojieFoto: STRINGER / AFP / Profimedia

O astfel de mișcare ar fi o schimbare majoră pe câmpul de luptă în regiunea Zaporojie, din sud-estul Ucrainei parțial ocupat, unde linia frontului nu s-a schimbat foarte mult de luni de zile, în timp ce bombardamentele repetate în jurul centralei au provocat temeri de o catastrofă nucleară.

„În ultimele săptămâni primim efectiv informații că au apărut semne că se pregătesc probabil să părăsească (fabrica)”, a declarat Petro Kotin, șeful Energoatom, la televiziunea națională.

„În primul rând, există un număr foarte mare de rapoarte în mass-media rusă că ar fi mai bine să părăsească (centrala) și poate că ar merita să predea controlul (ei) către (Agenția Internațională pentru Energie Atomică - AIEA)”, a spus el, referindu-se la organizația Natiunilor Unite.

Rusia și Ucraina, unde a avut loc cel mai grav accident nuclear din lume în 1986, la Cernobîl, s-au acuzat reciproc luni de zile de bombardarea complexului de reactoare Zaporojie, care nu mai generează energie.

Întrebat dacă este prea devreme să vorbim despre părăsirea uzinei de către trupele ruse, Kotin a spus că „este prea devreme, dar putem spune că se pregătesc”.

Forțele ruse au adus la fața locului echipamente militare, personal și camioane, „probabil cu arme și explozibili”, și au minat teritoriul uzinei, a spus Kotin.

Pe 22 noiembrie, experții AIEA au descoperit că, în ciuda bombardamentelor frecvente de la uzina Zaporojie, echipamentele esențiale au rămas intacte și nu au existat probleme imediate privind siguranța nucleară, potrivit directorului general al AIEA, Rafael Grossi.

Directorul AIEA, Rafael Grossi, s-a întâlnit la Istanbul pe 23 noiembrie cu o delegaţie rusă pentru a discuta despre instituirea unei zone de protecţie în jurul centralei, pentru a preveni un posibil dezastru nuclear.

În ziua următoare acestei întâlniri, vice-ministrul rus de externe Serghei Riabkov a declarat că o decizie asupra creării unei asemenea zone trebuie luată ''foarte rapid''.

Zaporojie furniza aproximativ o cincime din energia electrică a Ucrainei.