Forțele rusești încearcă să avanseze în direcțiile Liman, Bahmut și Avdiivka în regiunea Donețk, a declarat Statul Major General al Ucrainei, citat de Kyiv Independent.

Soldati pe frontul din DonbasFoto: SOPA Images Limited / Alamy / Alamy / Profimedia

Rusia se află în defensivă în alte patru direcții - Kupiansk, în nord-estul regiunii Harkov, Krivoi Rih, în centrul Ucrainei, Zaporojie, în sud-est, și Herson, în sud, potrivit Statului Major General.

De asemenea, trupele rusești au atacat de 10 ori pozițiile trupelor ucrainene și instalațiile civile cu lansatoare de rachete multiple, a adăugat Statul Major General.

Rușii susțin că aproape au înconjurat orașul Bahmut

Lupte intense continuă în jurul orașului Bahmut din estul regiunii Donețk, potrivit relatărilor rusești și ucrainene.

Orașul a devenit o țintă importantă pentru forțele ruse, care nu au avut succes în ultimele luni în câștigarea de teritorii în estul Ucrainei și au fost nevoite să se retragă din multe zone.

În ultimele zile, videoclipurile difuzate pe rețelele de socializare au ilustrat distrugerile imense din Bahmut, unde mii de oameni încă trăiesc, fără curent electric și apă curentă, potrivit CNN.

Denis Pușilin, liderul autoproclamatei Republici Populare Donețk, numit de Rusia, a declarat luni că forțele ruse sunt acum aproape de a înconjura Bahmut.

"Situația din Bahmut rămâne dificilă, dar unitățile noastre, în special unitatea grupului Wagner, avansează cu siguranță", a declarat Pușilin la televiziunea rusă.

Armata ucraineană a mai avariat un pod de cale ferată din apropierea satului Starobohdanivka din regiunea Zaporojie, care fusese folosit de trupele rusești pentru a livra arme și echipamente militare.

Statul Major General a adăugat că trupele rusești își apără pozițiile din regiune, în loc să încerce să avanseze, și că șapte așezări din regiune au fost bombardate.

___