La mai bine de două săpptămâni de când soldații ruși s-au retras din Herson, Moscova continuă să distrugă orașul prin lovituri de rachetă și să ucidă civili. Cel puțin 32 de persoane și-au pierdut viața în urma bombardamentelor rusești, potrivit poliției ucrainene. Zăpada a căzut la Kiev și temperaturile au oscilat în jurul valorii de îngheț duminică, în timp ce milioane de oameni din capitala ucraineană și din împrejurimi s-au luptat cu întreruperile în alimentarea cu energie electrică și încălzirea centrală cauzate de valurile de atacuri aeriene rusești.

Soldați ucraineni în apropierea liniei de front din DonbasFoto: Laurel Chor/SOPA Images / Shutterstock Editorial / Profimedia

07:30Noul material LIVE, cu evenimentele de luni, poate fi urmărit aici

Sinteza zilei:

 • Rusia se pregătește să transfere în Ucraina personal și echipament militar rusesc din Belarus
 • Șeful companiei de stat ucrainene de energie nucleară a declarat că există semne că forțele ruse s-ar putea pregăti să părăsească vasta centrală nucleară Zaporojie
 • Ministerul Regatului Unit al Apărării a confirmat că Marea Britanie a furnizat forțelor armate ucrainene rachete Brimstone 2
 • În centrele de pregătire ale soldaților ruși din regiunea Sverdlovsk sunt focare de boli infecțioase, dar medicii nu îi pot trata din cauza lipsei de echipamente și medicamente
 • Premierul belgian, Alexander De Croo, se afla duminică în a doua zi a unei vizite neanunțate în Ucraina. Însoțit de ministrul belgian de externe, Hadja Lahbib, De Croo a folosit vizita pentru a anunța un sprijin suplimentar belgian în valoare de aproximativ 37,4 milioane de euro.
 • Forțele ruse au suferit pierderi grele în timpul luptelor din provincia Donețk, iar înaintarea rușilor spre centrul Donețkului este puțin probabilă, spune Ministerul Apărării din Marea Britanie.
 • Autoritățile ucrainene reiau treptat alimentarea cu energie electrică. Energia, apa, căldura și internetul sunt „aproape complet restaurate” în capitala ucraineană Kiev, după o luptă pentru reparații, au spus liderii orașului.
 • Jens Stoltenberg va ajunge, luni, în România, pentru a conduce, alături de ministrul român de Externe, Reuniunea miniştrilor de Externe ai statelor membre NATO
 • Rusia și-a continuat atacul asupra orașelor ucrainene sâmbătă cu un atac asupra Dnipro, care a rănit șase persoane și a distrus șapte case.
 • Treizeci și doi de civili au fost uciși în Herson din 9 noiembrie, când forțele ruse s-au retras din orașul sudic pe care îl ocupaseră timp de opt luni
 • Drumul singurului portavion al Rusiei spre mare este pavat cu „surprize”. Când se va termina modenizarea bătrânului Amiral Kuznețov
 • Oficialii ruși vor să mai stăvilească influența șefului grupului paramilitar rus Wagner, Evgheni Prigojin, finanțatorul așa-numitei armate private a lui Vladimir Putin, prin crearea unei noi structuri care folosește mercenari recrutați din închisorile Rusiei de pe teritoriile ocupate în Ucraina, notează Institutul pentru Studiul Războiului.

Cele mai importante informații de duminică, ziua 277 a războiului din Ucraina, LIVETEXT:

23:36Primarul Kievului, fostul boxer profesionist Vitali Kliciko, a ripostat duminică la criticile preşedintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, care se arătase nemulţumit de măsurile luate pentru a-i ajuta pe locuitorii capitalei să facă faţă penelor de curent electric cauzate de atacurile ruşilor, relatează Reuters, potrivit News.ro.

23:16 Președintele Belarusului, Alexandr Lukașenko, a declarat duminică că Ucraina face o „greșeală” propunând condiții prealabile pentru negocierile cu Rusia, argumentând că astfel de condiții prealabile nu permit începerea negocierilor, relatează CNN.

22:19 Rusia se pregătește să transfere în Ucraina personal și echipament militar rusesc din Belarus cu scopul de a completa unități care au suferit pierderi este în curs, relatează Ukrainska Pravda.

21:57 Obuzele rusești au ucis două persoane, iar o alta a fost rănită în Kurahove, un oraș din regiunea Donețk, a declarat duminică un oficial ucrainean, relatează CNN.

„Rușii au bombardat cu artilerie Kurahove”, a declarat Pavlo Kirilenko, șeful administrației militare din regiunea Donețk, prin Telegram. El a raportat că, pe lângă cele trei victime, patru case au fost avariate.

21:30Ministerul Regatului Unit al Apărării a confirmat că Marea Britanie a furnizat forțelor armate ucrainene rachete Brimstone 2.

„Acest ajutor a jucat un rol crucial în stoparea progreselor rusești”, se spune în comunicat.

20:05Un grup de mame ale unor soldați ruși s-au alăturat unui grup de activiste feministe pentru a cere retragerea trupelor Moscovei din Ucraina, lansând o petiție online duminică. Această campanie, iniţiată de asociaţia Rezistenţa Feministă Anti-Război coincide cu Ziua Mamei în Rusia, relatează CNN.

Rușii s-ar pregăti să se retragă de la centrala nucleară Zaporojie

19:31Șeful operatorului de energie nucleară de stat din Ucraina Energoatom, Petro Kotin, a declarat că vede semne că trupele ruse se pregătesc să părăsească Centrala Nucleară Zaporojie, pe care au captura-to la scurt timp după invazie, relatează Reuters și Kyiv Independent.

18:51Peste 1.000 de ruși au fost puși oficial sub acuzare pentru săvârşirea de crime de război pe teritoriul Ucrainei, a declarat primul adjunct al şefului Departamentului de investigaţie a Poliţiei Naţionale din Ucraina, Serhii Panteleev, pentru Agerpres.

17:48Fără electricitate, fără apă, fără căldură - atacurile rusești asupra infrastructurii ucrainene obligă mulți oameni să fugă peste granițe. Dar unele țări UE sunt mai primitoare cu refugiații, decât altele. Iar prin România trec mulți, rămân puțini. Europarlamentarul german, Manfred Weber, face un apel la solidaritate.

17:00În centrele de pregătire ale soldaților ruși din regiunea Sverdlovsk sunt focare de boli infecțioase, dar medicii nu îi pot trata din cauza lipsei de echipamente și medicamente. Acesta este probabil rezultatul condițiilor supraaglomerate și insalubre din zona lor de antrenament, notează cercetătorul independent Chris Owen.

Organismul rusesc independent de știri SOTA raportează că a existat un focar cu o boală respiratorie necunoscută (posibil COVID) în rândul bărbaților mobilizați în zona de antrenament Elanskii, la 129 km est de Ekaterinburg.

Soltenberg vine în România

16:19Autoritățile de ocupație ruse din Crimeea susțin că au „naționalizat” peste 130 de mari întreprinderi comerciale și industriale deținute de ucraineni doar în noiembrie, potrivit unui raport al serviciului rus Radio Free Europe/Radio Liberty, relatează Kyiv Independent.

15:57Jens Stoltenberg va ajunge, luni, în România, pentru a conduce, alături de ministrul român de Externe, Reuniunea miniştrilor de Externe ai statelor membre NATO, notează news.ro.

15:46Kremlinul a încercat să minimizeze informațiile conform cărora o alianță de securitate condusă de ruși a fostelor națiuni sovietice slăbește în urma războiului din Ucraina. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat duminică că încercările de a destrăma alianța au existat întotdeauna, dar a insistat că aceasta va rămâne la mare căutare, în ciuda criticilor din această săptămână din partea Armeniei, relatează Reuters și Guardian.

15:247 civili au murit și 19 au fost răniți în patru regiuni ucrainene într-o singură zi în urma atacurilor rusești, a declarat Kirilo Timoșenko, adjunctul șefului de cabinet al președintelui Volodimir Zelenski, transmite The Kyiv Independent.

15:00 Invazia din Ucraina a dat peste cap piaţa energetică, iar sancţiunile impuse Rusiei de Uniunea Europeană au dus la scăderea drastică a importurilor de cărbune ale Poloniei, ţară unde 37% dintre gospodării folosesc cărbune pentru a se încălzi. În condiţiile în care rezervele de cărbune s-au epuizat şi temperaturile au coborât, polonezii au început să ia măsuri. Așa că au început să sape în grădini după cărbune.

14:18Ministrul eston al apărării, Hanno Pevkur, nu consideră că Rusia ar fi fost grav slăbită în cele nouă luni de război în Ucraina, în timp ce forțele tereste ar putea să aibă din nou dimensiunea pe care o avea pe 24 februarie, relatează duminică DPA, scrie Agerpres.

Premierul belgian se află în a doua zi a unei vizite neanunțate în Ucraina

13:57Câteva imagini cu podul Antonivski din Herson, distrus, au fost publicate de fotograful AP Bernat Armangué.

Podul, principalul punct de trecere peste râul Nipru din Herson, a fost distrus de trupele rusești la începutul lunii noiembrie, după ce forțele Kremlinului s-au retras din sudul orașului.

13:40Premierul belgian, Alexander De Croo, se află în a doua zi a unei vizite neanunțate în Ucraina.

Însoțit de ministrul belgian de externe, Hadja Lahbib, De Croo a profitat de această vizită pentru a anunța un sprijin belgian suplimentar de aproximativ 37,4 milioane de euro.

De Croo a vizitat diferite părți ale țării, inclusiv Bucha, unde în aprilie au fost descoperite pe străzile orașului aproape 500 de cadavre ale unor locuitori, victime ale masacrului de la Bucha, uciderea în masă a civililor ucraineni de către forțele armate ruse.

13:17Drumul singurului portavion al Rusiei spre mare este pavat cu „surprize”. Când se va termina modenizarea bătrânului Amiral Kuznețov

12:52 Peste 9.000 de cetăţeni ucraineni au intrat în România în ultimele 24 de ore3, în creştere cu peste 10% faţă de ziua precedentă

Poliţia de Frontieră anunţă că 181.390 persoane, cetăţeni români şi străini, cu peste 50.650 de mijloace de transport, au efectuiat formalităţile la frontieră în ultimele 24 de ore. Peste 9.100 de cetăţeni ucraineni au intrat în ţară, în creştere faţă de ziua precedentă.

Înaintarea rușilor în centrul Donețkului este puțin probabilă

12:27Forțele ruse au bombardat regiunea Herson e 54 de ori în ultima zi, omorând o persoană și rănind două, inclusiv un copil, a declarat guvernatorul regional Yaroslav Yanushevich, potrivit The Kyiv Independent.

Oficialul ucrainean susține că Rusia a vizat "intenționat" infrastructura civilă și civilii.

12:22 Rachetele rusești au lovit infrastructura de transport din Krivi Rih.

Guvernatorul regiunii Dnipropetrovsk, Valentin Reznicenko, a raportat la începutul zilei de 27 noiembrie că două rachete rusești au lovit infrastructura de transport din oraș, provocând „distrugeri semnificative”, potrivit Kyiv Independent.

12:07Ministrul britanic de externe, James Cleverly, a avertizat că violul în război încalcă valorile internaționale la fel de grav ca și utilizarea armelor chimice.

Vorbind pentru Sunday Times în ajunul găzduirii la Londra a unei importante conferințe internaționale privind prevenirea violenței sexuale în conflicte, Cleverly a declarat că „actul detestabil” este folosit în Ucraina și în alte părți ale lumii.

„Este un act absolut detestabil și totuși vedem că în Ucraina și în alte părți ale lumii acest lucru este încă folosit ca armă de război. Trebuie să ne asigurăm că comandanții militari înțeleg că acest lucru este la fel de inacceptabil ca și utilizarea armelor chimice sau ca și uciderea sau abuzarea prizonierilor de război”, a declarat el.

11:50 Președintele Volodimir Zelenski a promis sâmbătă că Ucraina va continua să reziste atacurilor rusești, în timp ce țara a marcat cea de-a 90-a aniversare a foametei Holodomor, care a afectat milioane de ucraineni sub conducerea liderului sovietic Iosif Stalin.

Agenția France-Presse a relatat că mai mulți lideri europeni au călătorit în Ucraina pentru a promite sprijin după ce săptămâni de atacuri rusești asupra rețelei energetice ucrainene au provocat întreruperi generalizate de energie și apă, în timp ce temperaturile scad odată cu venirea iernii.

Luptele au stagnat de-a lungul liniei frontului în ultimele zile

11:36Înaintarea rușilor în centrul Donețkului este puțin probabilă, susține Marea Britanie

Forțele rusești au suferit pierderi grele în timpul luptelor din provincia ucraineană Donețk (sud-centrală) și este puțin probabil să realizeze o breșă în această zonă, afirmă Ministerul britanic al Apărării, citat de The Guardian.

11:20Luptele au stagnat de-a lungul liniei frontului în ultimele zile din cauza condițiilor meteo vitrege, dar ritmul poate fi reluat peste câteva săptămâni, când temperaturile vor scădea sub zero grade, iar pământul va îngheța pe câmpul de luptă, apreciază ISW.

10:42Ucrainenii părăsesc Hersonul pentru a fugi de bombardamentele rusești, la doar câteva săptămâni după ce au sărbătorit recucerirea de către Ucraina a orașului din sud.

Associated Press a relatat că un șir de camioane, camionete și mașini - unele tractând remorci sau transportând animale de companie și alte bunuri - se întindea sâmbătă pe o distanță de un kilometru sau mai mult la periferia orașului Herson.

Zilele de bombardamente intense ale forțelor rusești au provocat un exod dulce-amărui: mulți civili erau fericiți că orașul lor a fost recâștigat, dar au regretat că nu au putut rămâne. (The Guardian)

10:22Rusia va adopta în curând o lege care va interzice străinilor să folosească mamele surogat ruse, a declarat duminică, de Ziua Mamei, președintele Camerei inferioare a Parlamentului, Viacheslav Volodin.

Noul simbol al Rusiei, un baros pătat de sânge

10:05Oficialii ruși vor să mai stăvilească influența șefului grupului paramilitar rus Wagner, Evgheni Prigojin, finanțatorul așa-numitei armate private a lui Vladimir Putin, prin crearea unei noi structuri care folosește mercenari recrutați din închisorile Rusiei de pe teritoriile ocupate în Ucraina, notează Institutul pentru Studiul Războiului.

09:34 O rafinărie de petrol din Angarsk, Rusia, a luat foc, potrivit Nexta.

09:22 „Deschide-ți sufletul”: poveștile refugiaților ucraineni pe scena din Varșovia

Piesa de teatru „Șase stări de furie” - referindu-se la diferitele niveluri de traumă - spune povestea a cinci femei ucrainene care trăiesc într-un centru de refugiați din Polonia.

09:06Un tanc rusesc T-80BV a fost capturat de armata ucraineană în regiunea Herson

08:35Noul simbol al Rusiei, un baros pătat de sânge. Rușii vor să înghețe ostilitățile până la primăvară, fie sub pretextul iernii grele, fie sub cel al unor negocieri de armistițiu cu ucrainenii. Putin cumpără timp, plătește oricât pentru 4-5 luni, cât are nevoie să-și pună pe picioarele unitățile de mobilizați, să le antreneze, pentru ca la primăvară să poate relua ofensiva. Cu iluzia acestei ofensive de primăvară care ar trebuie să schimbe soarta războiului, Putin amăgește elita moscovită și-i cere încă un răgaz de câteva luni. Rolul lui Surovikin pentru însăși stabilitatea regimului, devine foarte important în următoarele câteva luni, spune Armand Goșu într-un lung interviu pe Contributors.ro.

Scurtă recapitulare, duminică dimineață, a evenimentelor recente:

---------------

Evenimentele de vineri au fost LIVE aici pe HotNews.ro