Ministerul rus de Externe a transmis, sâmbătă, că este "profund şocat" de vestea morţii ministrului belarus de Externe, Vladimir Makei, transmite CNN, potrivit News.ro.

Serghei Lavrov si Vladimir MakeiFoto: mid.ru

"În calitate de şef al Ministerului de Externe, el a avut o mare contribuţie la consolidarea în continuare a relaţiilor ruso-belaruse", a transmis, sâmbătă, într-o declaraţie, Ministerul rus de Externe.

"El a apărat ferm şi eficient interesele Republicii Belarus pe platformele internaţionale", se mai arată în declaraţie, oficialii ruşi adăugând că "este o pierdere grea, ireparabilă".

Makei urma să se întâlnească luni cu ministrul rus de externe Serghei Lavrov, potrivit mass-media de stat rusă.

În octombrie, Belarus a anunţat că va forma o forţă regională comună cu Rusia şi va efectua exerciţii, declanşând semnale de alarmă la Kiev. Makei a acuzat atunci Ucraina de "provocări iminente" împotriva Belarusului, ceea ce oficialii ucraineni au negat cu vehemenţă.

La începutul războiului, la sfârşitul lunii februarie, forţele belaruse şi ruseşti au desfăşurat exerciţii comune, multe dintre aceste forţe ruseşti trecând apoi graniţa ucraineană în deplasarea lor nefericită spre capitală.

Înainte de alegerile prezidențiale și protestele în masă antiguvernamentale din Belarus din 2020, Makei fusese unul dintre inițiatorii eforturilor de îmbunătățire a relațiilor Belarusului cu Occidentul și criticase Rusia.

Cu toate acestea, el și-a schimbat brusc atitudinea după începerea protestelor, susținând că acestea au fost inspirate de agenți ai Occidentului.