Singurul crucișător portavion al Flotei de Nord a Federației Ruse, Amiral Kuznețov, ar putea să revină pe mare în primul trimestru al anului 2024, după mai bine de șapte ani de reparații și mondernizări, notează Naval News, care citează agenția rusă de presă TASS.

Singurul portavion rusesc, „Amiralul Kuznetov”, a devenit tinta glumelor dupa ce a luat foc in 2019Foto: TASS / ddp USA / Profimedia Images

Lucrările de reparare și modernizare a portavionului se desfășoară conform planului, susține Alexei Rahmanov, directorul general al United Shipbuilding Corporation (USC), care se ocupă cu reprații navale,

În luna iunie, termenul de livrare era 2023, dar a fost amânat din cauza unor defecțiuni descoperite în timpul lucrărilor.

„Lucrările sunt în curs de desfășurare. Facem tot ceea ce depinde de noi. Ca de obicei, orice reparație, dacă începi să o faci, este întotdeauna bogată în surprize.

Începem să ne ocupăm de secțiuni separate și întâlnim obstacole. Trebuie să sudăm aici și să consolidăm acolo. Dar lucrările se desfășoară conform programului”, a declarat Alexei Rahmanov.

Ghinion pentru bătrânul Amiral Kuznețov

Construcția navei amiral a Flotei Ruse a început în 1982 și a intrat în serviciul Marinei nouă ani mai târziu.

Crucișătorul portavion a intrat în revizie în 2017, după ce a efectuat operațiuni pe coasta Siriei timp de două luni, în timp ce avioanele de luptă aflate la bordul navei amiral au desfăşurat aproximativ 420 de misiuni şi au lovit 1.252 de ţinte teroriste, potrivit TASS:

În 2018, când părăsea șantierului naval din Roslyakovo, a început să se scufunde.

În 2019, un incendiu a izbucnit pe portavionul Amiralul Kuznețov, iar în prezent se află într-un doc uscat la Șantierul Naval Sevmorput, cunoscut și sub numele de Șantierul Naval Numărul 35, din regiunea Murmansk, în nord-vestul țării.

Se estimează ca reparațiile să coste peste 5 milioane de euro.

Chiar dacă Amiralul Kuznețov se va întoarce pe mare cu trei ani mai târziu decât era planificat inițial, din cauza multelor probleme tehnice pe care le are, Rusia susține că va servi cel puțin încă 10-15 ani.