Panorama lansează azi o serie de articole care reconstituie drumul presei românești de la primii ani de acces liber la informație până acum, când informația e deseori amețitor de multă, iar jurnaliștii, tot mai des ocoliți în distribuirea ei.

Manifestație pentru libertatea preseiFoto: Inquam Photos / Octav Ganea

În primul episod, ne uităm la cum s-a schimbat compoziția acestei bresle – cum se intra în presă în anii ‘90-2000 și ce e diferit acum? Ce mai înseamnă azi să fii jurnalist, când toată lumea are propriul „ziar” pe rețelele sociale?

În următoarele două luni, ne vom uita și la bani sau la cifrele care explică parțial problemele sistemice ale industriei mass-media.

Întrebarea cu care vom încheia va fi următoarea: în paralel cu „țara ca afară” pe care încercăm să o construim de peste 30 de ani, cum punem în ea și o presă ca afară, care să informeze corect cetățeanul și să sancționeze abuzuri sau să vegheze asupra celorlalte puteri din stat?

Credem că nu există un moment mai bun de a ne pune o oglindă în față decât într-un an cu o miză atât de mare pentru viitorul României.

Citește mai mult pe Panorama.ro