Preşedintele argentinian, Javier Milei, a dat asigurări duminică că nu are intenţia de a închide universităţile publice, la cinci zile după cea mai mare manifestaţie a acestui sector împotriva politicii de austeritate a guvernului său, notează AFP.

Javier MileiFoto: Juan MABROMATA / AFP / Profimedia

"Nu ne-am gândit niciodată să închidem universităţile publice, nu ne-am gândit niciodată să încetăm să le mai finanţăm", a afirmat Javier Milei la televiziunea LN+, repetând afirmaţiile făcute anterior la postul de radio Rivadavia.

"Opozanţii noştri au inventat o minciună şi ne atacă pe baza acestei minciuni", a subliniat preşedintele.

"Întrucât cei care plătesc impozitele finanţează universităţile publice, cerem audituri. Au trecut zece ani de la ultimul. Cine nu vrea un audit al cheltuielilor? Hoţul!", a adăugat el.

Javier Milei, un economist ultraliberal, a devenit preşedintele Argentinei în decembrie cu promisiunea de a reduce inflaţia de trei cifre, care a fost de 287,9% pe 12 luni în martie, potrivit Institutului naţional de statistică.

Marţi, 23 aprilie, sute de mii de persoane, în principal studenţi, absolvenţi şi cadre universitare, au manifestat în capitala Buenos Aires şi în principalele oraşe ale ţării, la care s-au alăturat în special sindicate şi partide de opoziţie.

Universităţile argentiniene s-au declarat în stare de urgenţă bugetară după ce guvernul a decis în 2024 să le aloce acelaşi pachet financiar ca în 2023, în ciuda inflaţiei.

Potrivit purtătorului de cuvânt al preşedinţiei, Javier Milei a acceptat, în faţa criticilor, să "crească cheltuielile de funcţionare cu 70% în martie şi din nou cu 70% în mai" şi să plătească o alocaţie extraordinară spitalelor universitare.

Javier Milei, a cărui politică se bazează în principal pe reducerea costurilor, a estimat că inflaţia lunară în Argentina ar putea scădea sub 10% în aprilie. (Agerpres)