Autoritățile ucrainene restabilesc treptat alimentarea cu energie electrică, ajutate de reconectarea celor patru centrale nucleare ale țării, dar milioane de oameni sunt încă fără căldură sau electricitate după cele mai devastatoare lovituri aeriene rusești din timpul războiului.

Soldații ucraineni trag cu un lansator de rachete Grad spre pozițiile rusești în BahmutFoto: LIBKOS / AP / Profimedia

Sinteza zilei:

  • 32 de civili au fost uciși în Herson din 9 noiembrie, când forțele ruse au fost forțate să se retragă din orașul pe care l-au ocupat timp de opt luni. De atunci, trupele ruse au bombardat frecvent Herson
  • Ucraina a acuzat Kremlinul că a reînviat tactica „genocidului” lui Iosif Stalin, în vreme ce Kievul a comemorat Holodomorul din epoca sovietică care a ucis milioane de ucraineni în iarna anilor 1932-1933.
  • Prim-miniștrii Lituaniei, Poloniei și Ucrainei – Ingrida Šimonytė, Mateusz Morawiecki și, respectiv, Denîs Șmâhal – s-au întâlnit sâmbătă la Kiev pentru a discuta și a-și reitera angajamentul de a lucra împreună „în contracararea agresiunii armate a Rusiei”.
  • Ministrul de externe al Belarusului, Vladimir Makei, a murit. Purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a postat pe canalul său Telegram: „Suntem șocați de informațiile despre moartea șefului Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Belarus Vladimir Makei”.
  • 12 prizonieri ucraineni de război au fost eliberați de Rusia, în timp ce 9 soldați ruși au fost eliberați de Ucraina
  • Electricitatea a fost restabilită în orașul Herson din sudul Ucrainei

Cele mai importante informații de sâmbătă, ziua 276 a războiului din Ucraina, LIVETEXT:

22:50Președintele ucrainean Volodimir Zelenski și prim-ministrul Belgiei Alexander De Croo au semnat sâmbătă o declarație de sprijin pentru aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană și NATO, în timpul vizitei lui De Croo la Kiev, relatează CNN.

"Mulțumesc Belgiei și premierului pentru declarația comună semnată astăzi. Acest document mărturisește sprijinul Belgiei pentru mișcarea noastră către aderarea deplină la Uniunea Europeană și NATO. Cu siguranță vom obține acest rezultat important pentru noi", a spus Zelenski.

22:24Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a găzduit sâmbătă un summit la Kiev cu națiunile aliate pentru a lansa un plan de export de cereale în valoare de 150 de milioane de dolari către țările cele mai vulnerabile la foamete și secetă, relatează Reuters.

21:01 Luxemburgul a donat șase drone Primoco UAV One 150 armatei ucrainene, potrivit think tank-ului Centrul Militar ucrainean, citând Ministerul Apărării din Luxemburg. Pe 21 noiembrie, ministrul Apărării din Luxemburg, Francois Bausch, a declarat că țara va trimite Humvee-uri suplimentare pentru a „întări Ucraina în exercitarea dreptului la autoapărare”.

20:38 Şefii de guvern din Polonia şi Lituania şi-au reiterat sâmbătă sprijinul pentru lupta Ucrainei împotriva invaziei ruse, la o întâlnire cu omologul lor ucrainean Denis Şmîhal, transmite dpa, potrivit Agerpres.

20:06Prețul petrolului rusesc ar trebui să fie limitat la 30 și 40 de dolari pe baril, mai mic decât nivelul propus de G7, a declarat sâmbătă președintele ucrainean Volodimir Zelenski, relatează Reuters.

20:00Ministerul rus de Externe a transmis, sâmbătă, că este "profund şocat" de vestea morţii ministrului belarus de Externe, Vladimir Makei, transmite CNN, potrivit News.ro.

18:40Șeful poliției naționale a Ucrainei, Igor Klimenko, a declarat sâmbătă că 32 de civili au fost uciși în Herson din 9 noiembrie, când forțele ruse au fost forțate să se retragă din orașul pe care l-au ocupat timp de opt luni, relatează Kyiv Independent.

De atunci, trupele ruse au bombardat frecvent Hersonul. Numai pe 24 noiembrie, armata rusă a efectuat 17 atacuri asupra orașului, ucigând șapte persoane și rănind 21, potrivit unui raport al guvernatorului regiunii Herson, Iaroslav Ianușevici.

Imaginile din tranșeele din Ucraina aduc aminte de scenele din Primul Război Mondial

18:13 Imagini cu soldați stând tranșeele pline de apă și noroi din Bahmut au fost distribuite pe rețelele de socializare, șocând prin similitudinea cu scenele Primului Război Mondial.

17:05 În cadrul schimbului de prizonieri între Rusia și Ucraina, 12 prizonieri ucraineni de război au fost eliberați. Printre aceștia, s-au numărat patru pușcași marini, doi militari ai Gărzii Naționale, doi grăniceri, un membru al Forțelor de Apărare Teritorială și trei civili - printre care un cuplu și un bărbat care fusese considerat dispărut, scrie Kyiv Independent.

16:00Ministrul belarus de externe, Vladimir Makei, a murit la vârsta de 64 de ani, a informat sâmbătă agenția de știri Belta, relatează Reuters.

15:29Electricitatea a fost restabilită în orașul Herson din sudul Ucrainei, după ce a fost eliberat la începutul acestei luni de sub ocupația rusă, a declarat sâmbătă un consilier prezidențial de rang înalt, potrivit Reuters. La Kiev, aproximativ 130.000 nu au curent, potrivit autoritățile, citate de DPA.

15:06Nouă prizonieri ruși de război au fost eliberați sâmbătă în cadrul unui schimb de prizonieri cu Ucraina, au informat agențiile de presă ruse, citând ministerul apărării de la Moscova, relatează Reuters.

„Pe 26 noiembrie, ca urmare a procesului de negocieri, nouă militari ruși care erau în pericol de moarte în captivitate au fost returnați de pe teritoriul controlat de regimul de la Kiev”, se arată într-un comunicat al ministerului.

15:00Armată rusă susține că a distrus un depozit de muniție al sistemului de rachete cu lansare multiplă HIMARS, potrivit agenție ruse de presă TASS

Lideri europeni s-au deplasat sâmbătă la Kiev

14:54Ucraina a primit sâmbătă noi promisiuni de sprijin în faţa Rusiei, cu ocazia comemorării a 90 de ani de la Holodomor, foametea provocată intenţionat de regimul stalinist în anii ”30, relatează AFP, citată de Agerpres.

Mai mulţi lideri europeni s-au deplasat sâmbătă la Kiev pentru comemorarea Holodomorului, pe care Ucraina o consideră ”genocid”.

Conform media din Polonia şi Lituania, premierii celor două ţări care sunt susţinători apropiaţi ai Kievului, Mateusz Morawiecki şi Ingrida Simonyte, se află în vizită pentru discuţii care ar urma să vizeze în special un posibil nou val de migranţi ucraineni în Europa în această iarnă.

Cancelarul german Olaf Scholz a anunţat la rândul său într-un mesaj video un ajutor suplimentar de 10 milioane de euro pentru a susţine exporturile de cereale ucrainene, afectate de război.

14:22Premierul belgian Alexander de Croo a sosit sâmbătă la Kiev, în prima sa vizită de când Rusia a început invazia.

"În perspectiva lunilor reci de iarnă, Belgia oferă un nou ajutor umanitar și militar", a scris de Croo pe Twitter.

Belgia a promis un ajutor financiar suplimentar de 37,4 milioane de euro pentru Ucraina, a anunțat agenția de presă Belga.

13:50 Prim-ministrul polonez Mateusz Morawiecki a sosit la Kiev sâmbătă, ziua în care Ucraina comemorează victimele Holodomor - foametea artificială a ucrainenilor ordonată de autoritățile sovietice, care a ucis milioane de oameni în 1932-1933, notează The Kyiv Independent.

13:16Potrivit primarului din Dnipro, Borys Filatov, Rusia a atacat sâmbătă capitala regională din centrul Ucrainei. Filatov a precizat că infrastructura nu a fost avariată, dar este posibil să aibă loc unele întreruperi de energie electrică, notează The Kyiv Indepedent.

12:54Trupele ucrainene pot folosi doar două treimi din cele aproximativ 350 de obuziere furnizate de Occident în același timp, scrie The New York Times citând surse din SUA și Ucraina, potrivit Meduza.

12:31„Cred că într-o zi mă voi trezi cu vestea fericită că acest coșmar a luat sfârșit”. Cum a înțeles care e cel mai valoros lucru în viață Alina, tânăra din Ucraina care-i ajută acum pe refugiații din România

Premierul și ministru de externe din Belgia, vizită surpriză la Kiev

12:24Rusia va plăti pentru foametea din epoca sovietică care a provocat moartea a milioane de ucraineni în iarna 1932-1933 și pentru acțiunile sale în actualul război din Ucraina, a declarat sâmbătă șeful administrației prezidențiale ucrainene, Andrii Yermak, transmite Reuters.

12:06Vizită surpriză. Premierul Belgiei, Alexander De Croo, şi ministrul de externe Hadja Lahbib au mers, sâmbătă dimineață, la Kiev, într-o o vizită neanunţată, notează news.ro. Este prima dată când premierul belgian merge în Ucraina, de la 24 februarie şi de la începutul invaziei ţării de către Rusia.

12:03„Concluzia războiului cu NATO în Ucraina". Documentul prin care liderii ruși vor să nu mai fie arătați cu degetul pentru eșecul de pe front

11:33Anchetatorii polonezi au stabilit că o rachetă defensivă ucraineană a căzut în satul Przewodow în 15 noiembrie, a afirmat preşedintele polonez Andrzej Duda, scrie The Kiev Independent, citat de news.ro. Liderul de la Varșovia dă vina pe Rusia pentru incidentul soldat cu moartea a doua persoane.

10:50Ministrul finlandez al economiei, Mika Lintila, a declarat pentru canalul de știri finlandez Yle că Finlanda ar putea trimite primul lot de echipamente energetice în Ucraina săptămâna viitoare, scrie The Guardian.

Rușii au bombardat masiv orașul Nikopol

10:37Statul Major General al Ucrainei susține că Rusia a pierdut 86.710 soldați pe câmpul de luptă de la începutul războiului.

10:09Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a sublinit că Alianţa Nord-Atlantică va fi în continuare alături de Ucraina, iar la Reuniunea miniştrilor de Externe din ţările membre NATO, care va avea loc săptămâna viitoare la Bucureşti, aliații vor discuta despre modalitățile de consolidare a asistenţei oferite Kievului, relatează Agerpres.

09:49Rusia a bombardat Nikopol cu artilerie grea de cinci ori, transmite The Kyiv Independent. Potrivit guvernatorului regiunii Dnipropetrovsk, Valentyn Reznichenko, trupele ruse au tras aproape 60 de obuze asupra Nikopolului, a orașului vecin Marhanets și a satelor din jur în noaptea de vineri spre sâmbătă.

09:13 Este foarte probabil ca Rusia să scoată focoase nucleare de pe rachete de croazieră nucleare învechite și să tragă fără muniție asupra Ucrainei, se arată în evaluarea de sâmbătă dimineață a serviciilor de informații militare britanice.

08:51Şeful grupului paramilitar rus Wagner, Evgheni Prigojin, susține că un ”fost general” al infanteriei marine a SUA face parte din această armată privată ai cărei recruţi luptă în special în Ucraina, scrie AFP.

Scurtă recapitulare, sâmbătă dimineață, a evenimentelor recente:

  • Peste 6 milioane de gospodării din Ucraina sunt în continuare afectate de întreruperi de energie electrică, după recentele lovituri rusești țintite asupra infrastructurii energetice a țării, a declarat președintele Volodimir Zelenski. "Începând din această seară, pene de curent continuă în majoritatea regiunilor [din Ucraina] și în Kiev. În total, peste 6 milioane de abonați", a declarat Zelenski în discursul său de vineri seara. Numărul gospodăriilor afectate s-a redus "la jumătate" față de miercuri. El a precizat că aproximativ 600.000 de persoane se confruntă cu întreruperi de energie electrică în capitala Kiev, iar regiunile Odesa, Lviv, Vinița și Dnipropetrovsk se numără, de asemenea, printre cele mai afectate, în condițiile în care temperaturile se apropie de îngheț.
  • Uniunea Europeană își va intensifica eforturile de a oferi Ucrainei sprijin pentru a restabili și menține energia electrică și încălzirea, a declarat vineri șefa Comisiei Europene. Ursula von der Leyen a spus după o convorbire telefonică cu Volodimir Zelenski, că executivul UE pregătește livrarea către Ucraina a unor mari donații din partea țărilor UE și din rezervele CE.
  • Bombardamentele rusești asupra orașului Herson din sudul Ucrainei au ucis vineri 15 civili, au declarat oficialii, în timp ce inginerii din întreaga țară încercau să restabilească căldura, apa și energia electrică în marile orașe. Mai multe "case private și clădiri înalte" au fost avariate, a mai spus oficialul orașului, Galina Lugova. Bombardamentul asupra Hersonului, un oraș cheie din estul țării, recent recucerit de forțele ucrainene, a fost cel mai mortal bombardament rusesc din ultimele zile.
  • Președintele Ungariei, Katalin Novak, se va deplasa la Kiev pentru a se întâlni cu omologul său ucrainean, a relatat vineri site-ul index.hu, adăugând că Novak va merge cu trenul via Polonia. Biroul președintelui ungar a declarat că nu va infirma sau confirma informația. Novak, un aliat apropiat al premierului naționalist Viktor Orban, ar fi politicianul ungar de cel mai înalt rang care îl vizitează pe Zelenski de la invazia Rusiei din februarie.
  • Liderii Ucrainei ar trebui să fie "prevăzători" pentru a asigura pacea, a declarat Papa Francisc, sugerând că Kievul ar trebui să facă concesii pentru a pune capăt războiului cu Rusia. Într-o scrisoare deschisă publicată vineri pentru a marca aniversarea a nouă luni de la începerea războiului, suveranul pontif a lăudat puterea ucrainenilor în fața asaltului. "Lumea a recunoscut un popor îndrăzneț și puternic, un popor care suferă și se roagă, plânge și se luptă, rezistă și speră: un popor nobil și martir."
  • Cele patru centrale nucleare ucrainene au fost reconectate la rețeaua națională de energie electrică după ce au pierdut complet alimentarea cu energie în afara zonei la începutul acestei săptămâni, a anunțat Agenția Internațională pentru Energie Atomică. Toate instalațiile au fost deconectate de la rețea miercuri, pentru prima dată în istoria Ucrainei, după ultimul val de lovituri aeriene rusești asupra infrastructurii vitale.
  • Armenia i-a cerut președintelui francez, Emmanuel Macron, să prezideze discuțiile de pace cu Azerbaidjanul, într-o nouă provocare la adresa controlului tot mai slăbit al lui Vladimir Putin asupra aliaților regionali ai Rusiei în urma războiului din Ucraina.
  • Diplomații UE s-au întâlnit vineri seară în încercarea de a ajunge la un acord privind plafonarea prețului pentru exporturile de petrol rusesc, potrivit unui raport al Bloomberg. Guvernele europene nu au reușit până acum să ajungă la un acord înainte de termenul limită de 5 decembrie. O propunere a G7 pentru un plafon de 65-70 de dolari pe baril este considerată mult prea mare de unii și prea mică de alții.
  • Angela Merkel a insistat asupra faptului că poziția sa în ultimele luni de mandat i-a făcut mai mult sau mai puțin imposibil să influențeze comportamentul lui Vladimir Putin. Fostul cancelar german a părut defensivă și discret sfidătoare cu privire la incapacitatea sa de a schimba cursul deciziilor președintelui rus în perioada premergătoare invaziei din Ucraina, declarând revistei germane de știri Spiegel că s-a simțit foarte conștientă de faptul că abilitatea sa de a negocia cu Putin a fost minimă deoarece se știa că nu va candida pentru un al cincilea mandat.

---------------

Evenimentele de vineri au fost LIVE aici pe HotNews.ro