Prețul petrolului rusesc ar trebui să fie limitat la 30 și 40 de dolari pe baril, mai mic decât nivelul propus de G7, a declarat sâmbătă președintele ucrainean Volodimir Zelenski, relatează Reuters.

Petrol rusescFoto: Ink Drop / Alamy / Alamy / Profimedia

Guvernele Uniunii Europene, care caută să limiteze capacitatea Moscovei de a finanța războiul din Ucraina fără a provoca un șoc al aprovizionării cu petrol, sunt divizate din cauza eforturilor G7 de a stabili plafonul la 65-70 de dolari pe baril. Plafonul de preț urmează să intre în vigoare pe 5 decembrie.

„Limita care este luată în considerare astăzi – aproximativ 60 de dolari – cred că aceasta este o limită artificială”, a spus Zelenski, care a împins constant aliații să impună sancțiuni de toate tipurile mai dure împotriva Rusiei.

„Ne-am dori ca sancțiunile să fie foarte eficiente în această luptă, astfel încât limita să fie la nivelul de 30-40 de dolari, astfel încât Rusia să simte (sancțiunile)”, a spus el într-o conferință de presă.

Ideea plafonului este de a interzice companiilor de transport maritim, de asigurare și de reasigurări să gestioneze încărcături de țiței rusesc pe tot globul, cu excepția cazului în care acesta este vândut la un preț mai mic decât prețul stabilit de G7 și aliații săi.

Polonia, Estonia și Lituania fac eforturi pentru un plafon mult mai mic de 65-70 de dolari pe baril, în timp ce Grecia, Cipru și Malta doresc un plafon mai mare.

O reuniune reprezentanţilor guvernelor statelor membre UE, programată pentru vineri seara pentru a discuta o propunere a Grupului celor Șapte (G7) privind plafonul de preț la petrolul rusesc, a fost anulată, au declarat diplomații UE, și ar urma să aibă loc săptămâna viitoare.

„Nu a existat suficientă convergență de opinii”, a spus un diplomat.

„Nu va fi o întâlnire în seara asta și nici în weekendul acesta”, a spus un al doilea diplomat.