Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a găzduit sâmbătă un summit la Kiev cu națiunile aliate pentru a lansa un plan de export de cereale în valoare de 150 de milioane de dolari către țările cele mai vulnerabile la foamete și secetă, relatează Reuters.

Volodimir ZelenskiFoto: ABACA / Abaca Press / Profimedia

Programul ”Cereale din Ucraina”, a demonstrat că securitatea alimentară globală este „nu doar cuvinte goale” pentru Kiev, a spus el.

Kremlinul spune că alimentele exportate din porturile Ucrainei de la Marea Neagră în cadrul unui plan intermediat de ONU nu au ajuns în țările cele mai vulnerabile.

Zelenski a spus că Kievul a strâns 150 de milioane de dolari din peste 20 de țări și din Uniunea Europeană pentru a exporta cereale în țări precum Etiopia, Sudan, Sudanul de Sud, Somalia și Yemen.

„Plănuim să trimitem cel puțin 60 de nave din porturile ucrainene în țările care se confruntă cel mai mult cu amenințarea foametei și a secetei”, a spus Zelenski la summit.

La summit au participat în persoană prim-miniștrii Belgiei, Poloniei și Lituaniei și președintele Ungariei. Președinții Germaniei și Franței și șeful Comisiei Europene au susținut discursuri video.

Declarația comună emisă după summit a spus că de la invazia Rusiei din 24 februarie a Ucrainei, lumea a primit cu 10 milioane de tone mai puține produse agricole decât în ​​aceeași perioadă din 2021.

„Acest lucru înseamnă că securitatea alimentară a milioane de oameni din întreaga lume este serios amenințată”, arată declarația comună, dând vina pe o blocada rusă a porturilor ucrainene la începutul conflictului.

„Suntem convinși că vom depăși împreună gravele consecințe umanitare și economice ale crizei alimentare globale cauzate de războiul agresiv al Rusiei împotriva Ucrainei”, se arată în comunicat.

Adunarea a coincis cu ziua națională de comemorale a Holodomorului, foametea din epoca lui Stalin, care a ucis milioane de ucraineni în iarna anilor 1932-1933.

Într-o adresă video, președintele francez Emmanuel Macron a anunțat o contribuție de 6 milioane de euro pentru transportul și distribuția prin Programul Alimentar Mondial a cerealelor ucrainene către Yemen și Sudan.

„Țările cele mai vulnerabile nu trebuie să plătească prețul unui război pe care nu l-au dorit”, a spus el.