Este foarte probabil ca Rusia să scoată focoase nucleare de pe rachete de croazieră nucleare învechite și să tragă fără muniție asupra Ucrainei, se arată în evaluarea de sâmbătă dimineață a serviciilor de informații militare britanice.

Război în Ucraina: steag rusesc arborat de forțele rusești în MariupolFoto: AP / AP / Profimedia

"Oricare ar fi intenția Rusiei, această improvizație evidențiază nivelul de epuizare a stocului de rachete cu rază lungă de acțiune al Rusiei", a precizat ministerul britanic al apărării în actualizarea zilnică.

Imagini din surse deschise arată epava unei rachete care ar fi AS-15 KENT (ALCM), cunoscută și ca Kh-55, proiectată în anii 1980 exclusiv ca sistem de transport nuclear. Probabil că focosul fusese înlocuit cu balast.

Deși un astfel de sistem inert va produce totuși unele pagube prin efectul cinetic al rachetei, este puțin probabil să obțină efecte fiabile împotriva țintelor vizate.

Rusia speră că astfel de rachete vor funcționa ca momeli și vor deturna apărarea antiaeriană ucraineană, mai susține ministerul britanic al apărării.

În urmă cu o săptămână, una dintre cele două rachete de croazieră rusești doborâte de apărarea antiaeriană a Kievului era o Kh-55, care avea în loc de focos nuclear un compartiment gol, potrivit surselor publicației ucrainene Defence Express.

În loc de focosul nuclear, în această rachetă rusă a fost „înșurubat" un segment fără niciun fel de încărcătură.

Urmărește ultimele evoluții ale războiului din Ucraina LIVETEXT pe HotNews.ro