Autoritățile de ocupație ruse din Crimeea susțin că au „naționalizat” peste 130 de mari întreprinderi comerciale și industriale deținute de ucraineni doar în noiembrie, potrivit unui raport al serviciului rus Radio Free Europe/Radio Liberty, relatează Kyiv Independent.

Militari ruși cu blindate la nord de CrimeeaFoto: Konstantin Mihalchevskiy / Sputnik / Profimedia

Acestea includ un lanț de hipermarketuri de bricolaj, o fabrică de ciment în Bahcisarai și șantiere navale din Kerci.

Hipermarketurile de bricolaj sunt deținute de parlamentarul și miliardarul ucrainean Oleksandr Herega și de soția sa, HalIna Herega, potrivit anchetei RFE/RL. Soții Herega au negat anterior că dețin afaceri în Crimeea ocupată.

Șantierele navale din Kerci erau deținute de omul de afaceri ucrainean Kostiantin Zhevago înainte ca Rusia să ocupe peninsula în 2014, potrivit raportului.

La mijlocul lunii octombrie, „parlamentul” controlat de ruși din Crimeea ocupată a susținut că întreprinderile deținute de cei care susțin Ucraina vor fi „naționalizate”. Rusia a ocupat Crimeea din martie 2014 și o revendică drept teritoriu. Anexarea Crimeei de către Rusia a fost ilegală și nu a fost recunoscută la nivel internațional. Ucraina a insistat că își propune să elibereze peninsula în timpul războiului început de Rusia în februarie.

La începutul lunii noiembrie, forțele ruse din Crimeea ocupată au început să construiască structuri de fortificații în peninsulă și în partea ocupată a regiunii Herson, pregătindu-se pentru posibile progrese ucrainene în sud.