Rusia va adopta în curând o lege care va interzice străinilor să folosească mamele surogat ruse, a declarat duminică, de Ziua Mamei, președintele Camerei inferioare a Parlamentului, Viacheslav Volodin.

copii nascuti din mame surogatFoto: Rodrigo Abd / AP - The Associated Press / Profimedia Images

Maternitatea surogat plătită este legală în Rusia, dar practica a fost aspru criticată de grupurile religioase ca fiind o comercializare a nașterii de copii.

"Trebuie făcut totul pentru a proteja copiii prin interzicerea străinilor de a folosi serviciul de surogat", a declarat Volodin. "Vom lua această decizie la începutul lunii decembrie".

El a spus că aproximativ 45.000 de copii născuți de mame surogat au fost duși în străinătate în ultimii ani. "Traficul de copii este inacceptabil", a adăugat Volodin.

Parlamentarii ruși au adoptat proiectul de lege aproape în unanimitate în prima lectură în luna mai. Dacă va fi adoptat în cea de-a treia lectură finală, acesta va fi revizuit de camera superioară a parlamentului și va fi promulgat de președintele rus Vladimir Putin.

Executivul de la Kiev afirmă că Rusia a deportat cu forța peste 12.000 de copii ucraineni de la invadarea Ucrainei, în timp ce 440 au murit în război și sute sunt dați dispăruți.

Rusia neagă deportările forțate, spunând că deplasarea persoanelor în Rusia din Ucraina a avut ca scop protejarea civililor de soldații ucraineni.

Putin s-a întâlnit vineri cu un grup atent selecționat de mame ale soldaților ruși trimiși să lupte în Ucraina, spunându-le că fiii lor nu au murit în zadar.