Parlamentarii ruși au votat marți interzicerea străinilor de a folosi serviciile mamelor surogat din Rusia, în contextul în care relațiile Moscovei cu țările occidentale continuă să se înrăutească din cauza războiului din Ucraina, relatează Reuters.

copii nascuti din mame surogatFoto: Rodrigo Abd / AP - The Associated Press / Profimedia Images

Maternitatea surogat plătită este legală în Rusia, dar practica a fost criticată de grupurile religioase pentru că se comercializează nașterea copiilor.

Unul dintre coautorii proiectului de lege, care a fost adoptat aproape în unanimitate în prima sa lectură, a spus că o astfel de legislație este necesară pentru a proteja copiii născuți în Rusia.

„Nu știm cine sunt părinții lor, așa-numiții lor „mamă” și „tată” și de ce își cumpără un copil”, a spus Vasily Piskaryov.

Piskaryov a spus că aproximativ 40.000 de copii născuți din mame surogat în Rusia au părăsit țara pentru a fi crescuți de străini.

Proiectul de lege mai trebuie să fie supus la încă două lecturi, să fie revizuit de camera superioară a parlamentului și semnat de președintele Vladimir Putin.