Pentagonul analizează o propunere făcută de Boeing de a trimite Ucrainei bombe mici de precizie ridicată care pot fi lansate cu rachete disponibile pe larg, acestea putând lovi cu mult în spatele liniilor rusești, scrie agenția Reuters.

PentagonulFoto: Shutterstock Editorial / Profimedia Images

Informația dezvăluită în exclusivitate de jurnaliștii de la Reuters vine în contextul în care rezervele de armament ale statelor occidentale au început să se golească după ce acestea au trimis numeroase arme Ucrainei pentru a lupta împotriva invaziei declanșate de președintele rus Vladimir Putin pe 24 februarie.

Boeing a propus ca sistemul numit „Ground-Launched Small Diameter Bomb” (GLSDB) să fie trimis forțelor armate ucrainene, estimând că acesta ar putea ajunge la Kiev cel mai devreme în primăvara lui 2023, potrivit unui document obținut de jurnaliștii de la Reuters și a cărui autenticitate a fost confirmată de 3 persoane familiare cu planul.

Marele atu al acestui sistem este că el combină o bombă GBU-39 de diametru redus cu motorul de rachetă M26, ambele fiind pe larg disponibile în depozitele de armament ale Statelor Unite.

Pentagonul caută noi modalități de a ajuta Ucraina

Doug Bush, responsabilul armatei americane pentru achizițiile de arme, le-a declarat reporterilor de la Pentagon săptămâna trecută că este analizată și ideea accelerării producției de obuze cu calibrul de 155 de milimetri, acestea fiind în prezent produse doar la fabrici ale guvernului de la Washington.

Pentagonul ar vrea însă ca aceste proiectile de care forțele ucrainene au mare nevoie să poată fi produse și de contractori privați din domeniul apărării.

În plus, Bush a precizat că invazia declanșată de Putin a dus la creșterea cererii pentru muniții și arme americane și din partea aliaților NATO din Europa de Est.

„Este vorba de a obține cantitate la costuri scăzute”, afirmă Tom Karako, un specialist în armament și securitate de la Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale din cadrul Universității Georgetown.

Acesta spune că golirea depozitelor de armament americane explică de ce Pentagonul se grăbește acum să obțină mai multe arme și muniții, adăugând că rezervele SUA „au ajuns relativ scăzute comparativ cu nivelurile pe care ne place să le avem la îndemână și de care vom avea cu siguranță nevoie mai târziu pentru a descuraja China să înceapă un conflict”.

Karako notează de asemenea că retragerea forțelor americane din Afganistan a lăsat în depozite numeroase bombe ce pot fi lansate din aer, deși acestea nu pot fi folosite cu ușurință de către avioanele pe care Ucraina le are la dispoziție.

Însă „în contextul de astăzi ar trebui să căutăm modalități creative de a le converti”, mai spune expertul.

Avantajele sistemelor GLSDB ale Boeing

Deși Boeing a produs deja câteva sisteme GLSDB, până ca acestea să poată ajunge la Kiev există numeroase obstacole. Planul propus de compania americană prevede ca ea să obțină o derogare de la o revizuire pe larg privind costurile care să asigure Pentagonul că va obține cea mai bună înțelegere posibilă.

Aprobarea sa ar putea stârni nemulțumiri în Congresul american în contextul în care un grup semnificativ de aleși republicani au cerut deja un audit asupra livrărilor de armament către Ucraina.

Orice înțelegere ar presupune de asemenea ca cel puțin 6 furnizori să își accelereze livrările de părți componente și servicii pentru a putea produce rapid sistemele GLSDB.

Deși Statele Unite au refuzat până acum solicitările Kievului de a-i furniza sistemul de rachete ATACMS cu o rază de aproape 300 de kilometri, raza maximă de 150 de kilometri a sistemului GLSDB este aproape dublă decât a rachetelor trimise până acum pentru lansatoarele HIMARS și ar permite forțelor armate ucrainene să lovească ținte rusești valoroase aflate cu mult în spatele liniilor frontului.

Sistemele GLSDB sunt produse de Boeing în parteneriat cu compania suedeză de armament SAAB, dezvoltarea acestora începând încă din 2019.

Bombele GBU-39 care ar urma să fie focosul folosit de sisteme au mici aripi rabatabile care le permit să planeze peste 100 de kilometri dacă sunt lansate din avion și pot lovi ținte cu un diametru de doar un metru.

În plus, fiecare bombă costă doar 40.000 de dolari, un preț foarte scăzut comparativ cu alte arme livrate Ucrainei iar motorul de rachetă folosit de GLSDB este disponibil în cantități mari în depozitele de armament americane.

Urmărește ultimele evoluții din a 278-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.