O înregistrare video distribuită pe rețelele de socializare de militarii ucraineni arată că aceștia au reușit să scoată din acțiune cel mai modern tanc al armatei ruse cu un sistem antitanc Stugna-P, o nouă reușită remarcabilă a soldaților Kievului.

Sistemul Stugna-P, folosit pentru a lovi un tanc T-90MFoto: Captura video

Înregistrarea filmată în estul țării unde se duc lupte grele arată cum un tanc T-90M, considerat mândria industriei ruse de armament, este scos din acțiune alături de un alt vehicul de luptă al armatei trimise de Vladimir Putin în Ucraina pe 24 februarie.

Din înregistrare nu este însă 100% clar dacă tancul T-90M a fost distrus sau doar puternic avariat. Teoretic aceste tancuri principale de luptă de generația a treia ar trebui să reziste unor astfel de lovituri, fiind dotate cu blindaj reactiv modern.

Însă proiectilul folosit de sistemul Stugna-P are două focoase, tocmai pentru a putea trece prin acest tip de blindaj.

Lovitura remarcabilă vine după ce o altă înregistrare video apărută pe rețelele de socializare la sfârșitul lunii noiembrie a surprins un alt atac inedit al militarilor ucraineni cu sistemul Stugna-P, aceștia reușind să distrugă un tanc rusesc tocmai în timp ce încerca să salveze un alt tanc avariat al rușilor.

Deși adesea trecut cu vederea comparativ cu alte armamente din dotarea armatei ucrainene precum sistemele antitanc Javelin și NLAW sau dronele Bayraktar TB2, lansatorul mobil antitanc Stugna-P s-a dovedit în cele aproape 10 luni de război una dintre cele mai versatile arme pe care militarii ucraineni le au la dispoziție.

Reușitele de senzație ale militarilor ucraineni cu sistemul Stugna-P

Pe lângă lovituri spectaculoase împotriva unor tancuri și blindate, militarii ucraineni au folosit acest lansator antitanc portabil inclusiv pentru lovituri directe împotriva infanteriștilor ruși, depozite de muniții și elicoptere de atac rusești.

O înregistrare video apărută pe rețelele de socializare pe 9 octombrie a arătat cum un singur operator a reușit să scoată din luptă două tancuri și un blindat în succesiune rapidă cu ajutorul sistemului Stugna-P.

O altă filmare pe larg distribuită pe Twitter la sfârșitul lui octombrie a arătat de asemenea cum acest sistem a fost folosit pentru a distruge 4 blindate rusești unul după altul după lovirea vehiculului de luptă aflat în fruntea coloanei.

Acest lansator anti-tanc este un sistem semi-automat ce folosește rachete ghidate cu laser și are posibilitatea de corectare ulterioară, cu ajutorul unui joystick a traseului rachetei, lucru observat în numeroase înregistrări distribuite pe rețelele de socializare.

Deși nu oferă aceeași mobilitate ca în cazul sistemelor Javelin și NLAW, el are în schimb o rază de acțiune mult mai mare, rachetele sale putând lovi ținte aflate la o distanță de până la 5,8 km.

A distrus armata ucraineană 3 tancuri T-90M, cele mai moderne pe care le are Rusia?

Dacă se confirmă că tancul T-90M lovit în noua înregistrare apărută pe rețelele de socializare a fost distrus, nu doar avariat, asta ar însemna că numărul acestor vehicule grele de luptă pierdute de armata rusă în Ucraina a urcat la 3.

Armata rusă a aruncat în luptă în Ucraina tancul T-90 în luna mai, primul fiind distrus de ucraineni la doar câteva zile după ce acesta a ajuns pe front.

Ulterior, Ministerul ucrainean al Apărării a publicat o înregistrare video care arată cum militarii săi au folosit un lansator de grenade antitanc „Carl Gustaf” de fabricație suedeză pentru a distruge tancul, cel mai modern din dotarea armatei ruse.

„Mulțumim poporului și Regelui suedez pentru ajutorul lor”, nota la momentul respectiv Ministerul Apărării de la Kiev, subliniind că acest lansator a fost folosit pentru a distruge „mândria industriei ruse de tancuri”.

Distrugerea unui al doilea tanc T-90M a fost confirmată de o înregistrare video apărută pe rețelele de socializare la sfârșitul lunii trecute, aceasta surprinzând o coloană de vehicule rusești spulberate de armata ucraineană.

Ucraina a capturat două tancuri T-90M

Se crede că în jur de 100 de tancuri T-90M se aflau în dotarea celor mai bine echipate unități rusești înainte de declanșarea războiului din Ucraina de către președintele Vladimir Putin.

Forțele ucrainene au reușit și să captureze cel puțin două astfel de tancuri. Prima captură a fost confirmată de fotografii distribuite de militarii ucraineni pe rețelele de socializare pe 18 septembrie.

Capturarea unui al doilea T-90M a fost confirmată de o înregistrare video distribuită de ucraineni la începutul acestei luni:

Urmărește ultimele evoluții din a 295-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.