Sistemele de rachete ghidate antitanc Stugna-P folosite de ucraineni au fost cel puțin la eficiente pe câmpul de luptă de-a lungul războiului ca mult mai cunoscutele Javelin și NLAW.

Tancuri rusesti, in vizorul unui sistsem ucrainean Stugna-PFoto: Captura video

Noi imagini apărute pe rețelele de socializare arată cum o echipă de militari ucraineni au reușit cu un singur sistem Stugna-P să lovească la rând două tancuri rusești și un blindat.

Pe filmare se vede cum operatorul vede perfect pe ecran două tancuri rusești care traversează un câmp deschis, ba chiar se și opresc în zonă. După ce primul tanc e lovit în plin, ucrainenii reîncarcă sistemul și trag din nou după al doilea tanc ce se pusese în mișcare. Cu toate că se deplasa din zonă, racheta ghidată antitanc îl prinde din urmă și-l lovește în plin.

Același operator mai are o reușită: lovește cu racheta un blindat rusesc în aceeași zonă.

Ce este sistemul Stugna-P

Stugna-P este un sistem portabil anti-tanc semi-automat ce lansează rachete ghidate cu laser și are posibilitatea de corectare ulterioară, cu ajutorul unui joystick, a traseului rachetei, lucru observat în mai multe înregistrări distribuite pe rețelele de socializare. Stugna-P nu oferă aceeași mobilitate ca în cazul sistemelor Javelin și NLAW, în schimb are o rază de acțiune mult mai mare - rachetele sale pot ajunge până la 5,8 km distanță, ghidată fiind de lansator însă.

Capul de luptă este și el proiectat cu două focoase, pentru a pătrunde inclusiv în cazul tancurilor cu blindaj reactiv.

Sistemul Stugna-P a fost folosit cu mare succes de către soldații ucraineni. Cu o rază de acțiune mult mai mare față de alte sisteme similare, rachetele sale pot lovi ținte aflate la o distanță de până la 5,8 km.

Pe lângă lovituri împotriva unor tancuri și vehicule blindate, grupuri de infanterie și chiar împotriva unor elicoptere, precum elicopterele de atac rusești Alligator.