Ramzan Kadîrov, liderul regiunii rusești Cecenia, a declarat într-un interviu difuzat luni că Rusia își va atinge obiectivele în Ucraina până la sfârșitul anului și că ar fi greșit să negocieze cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, transmite Reuters.

Liderul cecen Ramzan KadîrovFoto: Not supplied / WillWest News / Profimedia

Forțele lui Kadîrov au jucat un rol proeminent în războiul din Ucraina de când Rusia a invadat țara în urmă cu aproape un an, iar acesta a încheiat o alianță informală cu șeful grupului Wagner, Evgheni Prigojin, din ce în ce mai proeminent, și cu alți naționaliști care susțin războiul.

Într-un interviu difuzat pe canalul emblematic al televiziunii de stat Rossiya-1, Kadîrov a declarat că Rusia are forțele necesare pentru a cuceri capitala Kiev, de unde a fost alungată în primele săptămâni ale războiului, și că trebuie să captureze al doilea oraș al Ucrainei, Harkov, și principalul său port, Odesa.

„Cred că, până la sfârșitul anului, vom finaliza 100% sarcina care ne-a fost stabilită astăzi", a declarat Kadîrov.

În condițiile în care niciuna dintre părți nu este pregătită pentru concesii, a părut să existe puține perspective de negocieri de pace încă din primele luni ale războiului.

Cu toate acestea, Kadîrov i-a spus Olga Skabeyeva, supranumită „Păpușa de fier a lui Putin” care găzduiește o emisiune pro-război: „Dacă ne așezăm la masa negocierilor cu Zelenski, da, cred că este greșit".

Kadîrov este un fost luptător separatist cecen care a schimbat tabăra la sfârșitul anilor 1990, alăturându-se administrației pro-ruse din agitata regiune din Caucaz, împreună cu familia sa.

Tatăl său a fost asasinat de militanți pro-independență în 2004, iar președintele rus Vladimir Putin l-a instalat personal în funcția de lider al Ceceniei în 2007.

Urmărește ultimele evoluții din a 355-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.