Björn Seibert, șeful de cabinet al președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, i-a informat în cursul acestui weekend pe ambasadorii țărilor membre cu privire la noile sancțiuni pregătite împotriva Rusiei, scrie Politico, citând mai multe surse familiare cu discuțiile.

Parti ale dronei rusesti Orlan-10, folosita impotriva Ucrainei, prezentate intr-o conferinta de presa Fortelor de Securitate ucraineneFoto: Vladimir Sindeyeve/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Potrivit surselor celor de la Politico, noul pachet de sancțiuni pregătit de executivul european împotriva Rusiei ar urma să includă:

  • noi sancțiuni financiare împotriva a 4 bănci rusești, printre care și cea mai mare bancă privată din Rusia, Alfa Bank, instituția financiară fondată de oligarhul Mihail Fridman;
  • o interdicție împotriva cetățenilor ruși de a ocupa funcții în consiliile de administrație ale unor companii din infrastructura critică din cadrul spațiului comunitar, precum cele din domeniul energiei electrice sau a furnizorilor de gaze naturale;
  • noi sancțiuni împotriva a 130 de persoane și entități, acestea fiind propuse de Polonia, țările baltice, Germania, Franța și alte state din UE. Printre țintele noilor sancțiuni s-ar număra lideri militari ai Rusiei, oficiali instalați de Moscova în teritoriile ucrainene ocupate, jurnaliști care lucrează pentru presa de stat rusă, precum și companii și indivizi din alte țări, dar care au legături cu efortul de război al Rusiei sau grupul de mercenari Wagner.

Printre entitățile și persoanele vizate s-ar afla unele din Mali, țară africană în care mercenarii Wagner au o prezență puternică, și din Iran, stat acuzat că vinde Rusiei drone și componente pentru fabricarea acestora.

Noi sancțiuni ale UE împotriva exporturilor de componente electronice către Rusia

  • noi interdicții cu privire la importurile de cauciuc și bitum rusesc în UE și asupra exporturilor europene către Rusia, inclusiv cele de camioane, alte vehicule grele, mașinării de construcție, pompe și alte echipamente folosite în sectorul construcțiilor;
  • pachetul conține de asemenea noi interdicții privind exporturile de componente electronice pe care Rusia le-ar putea folosi să producă arme;
  • includerea pe lista de sancțiuni a UE a unei companii din Dubai care este suspectată că ajută Rusia să eludeze embargoul asupra exporturilor sale de petrol pe cale maritimă.

Se crede că această companie a cumpărat mai multe nave petroliere rusești supuse sancțiunilor. Însă schimbarea proprietarului cu unul din Emiratele Arabe Unite permite navelor să transporte din nou petrol.

Una dintre țările membre ale UE a cerut includerea acestei companii pe lista de sancțiuni pentru a împiedica Rusia să își crească capacitatea de a exporta petrol. Însă doi diplomați și un oficial din UE care au discutat cu jurnaliștii de la Politico au avertizat că unele dintre țările europene aflate la Marea Mediterană și-au exprimat opoziția față de măsură în timpul discuțiilor ce au avut loc weekendul acesta.

În trecut aceste nave petroliere au funcționat sub pavilionul cipriot, crezându-se că acum acesta a fost înregistrat în țări considerate paradisuri fiscale.

UE a adoptat ultimul său pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, al nouălea, la jumătatea lunii decembrie a anului trecut. La sfârșitul lunii ianuarie toate sancțiunile adoptate împotriva Moscovei de la declanșarea războiului din Ucraina, dar și anexarea ilegală a Crimeii în 2014, au fost prelungite cu 6 luni.

Urmărește ultimele evoluții din a 355-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.