Cele 27 de state membre UE au convenit joi seară să adopte noi sancțiuni împotriva Rusiei ca reacție la războiul Moscovei în Ucraina, au declarat mai multe surse diplomatice pentru AFP.

Razboi Rusia-UcrainaFoto: Cruxenoir / Alamy / Profimedia Images

Comisia Europeană a prezentat acest nou pachet de sancțiuni pe 7 decembrie, propunând adăugarea a aproape 200 de persoane și entități pe lista neagră a UE, inclusiv forțele armate ruse și trei dintre băncile țării.

Pachetul va fi oficializat prin ceea ce UE numește „procedură scrisă” până vineri la prânz, relatează Reuters.

"Sancțiunile sunt convenite. Procedura scrisă până mâine la prânz", a spus unul dintre diplomați.

Acesta ar fi al nouălea pachet sancțiuni impuse de UE Rusiei de la începutul războiului, pe 24 februarie.

Bruxelles-ul a recomandat, de asemenea, interzicerea oricăror noi investiții în sectorul minier rus și înăsprirea restricțiilor privind comerțul cu bunuri cu dublă utilizare, civile și militare, vizând produse chimice, agenți neurochimici și componente electronice.

Executivul european a propus, de asemenea, interzicerea exportului în Rusia de componente pentru fabricarea de drone, precum și suspendarea a patru noi mass-media ruse acuzate că au participat la propaganda Kremlinului.

Două țări, Polonia și Lituania, au fost în mod deschis îngrijorate de anumite posibilități de derogare oferite de Bruxelles în contextul acestor noi sancțiuni.

Textul final menține posibilitatea derogării de la sancțiuni în numele securității alimentare și a nevoilor de aprovizionare cu îngrășăminte, în cazul apariției unui risc pentru unul dintre statele membre.