Rusia a vândut Indiei arme în valoare de 13 miliarde de dolari în ultimii cinci ani şi New Delhi are comenzi de echipament militar şi arme ruse în valoare de peste 10 miliarde de dolari, informează Reuters, citând agenţii de presă ruse.

Forțele aeriene indiene pilotează avioane rusești Su-30Foto: Arrush Chopra/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

India este cel mai mare cumpărător de arme din Rusia, reprezentând circa 20% din comenzile actuale ale Moscovei, iar New Delhi nu a condamnat în mod explicit invazia rusă în Ucraina.

Prim-ministrul indian Narendra Modi a îndemnat la dialog şi diplomaţie pentru soluţionarea acestui conflict, care durează deja de 12 luni.

Zeci de ţări occidentale au impus sancţiuni împotriva Rusiei, inclusiv asupra industriei de armament, ca răspuns la invazia pe care Moscova o denumeşte „operaţiune militară specială”.

India, China şi unele ţări din Asia de Sud-Est şi-au menţinut interesul pentru importul de arme ruse, potrivit lui Dmitri Şugaev, directorul Serviciului Federal pentru Cooperare Tehnico-Militară, potrivit agenţiilor de presă ruse.

„În pofida presiunilor fără precedent exersate asupra Indiei de state occidentale în frunte cu SUA în legătură cu operaţiunea (militară) specială a Rusiei în Ucraina, aceste ţări continuă să fie unii dintre principalii parteneri ai Rusiei în domeniul cooperării tehnico-militare”, a adăugat el.

Ce arme rusești cumpără țările din Asia

Exportul anual de arme al Rusiei a fost de circa 14-15 miliarde de dolari, iar registrul de comenzi s-a menţinut la circa 50 de miliarde de dolari, potrivit Interfax.

Ţările din Asia sunt interesate în special de sistemele de apărare antirachetă S-400 Triumf, de sistemele cu rază de acţiune scurtă sol-aer precum Osa, Peciora sau Strela, precum şi de avioane Su-30, avioane de vânătoare MiG-29 şi drone ruse, a precizat Şugaev.

Agenţia de presă TASS a informat că Rusia va prezenta circa 200 de modele de arme şi echipamente militare la cea de-a 14-a Expoziţie Aerospaţială Internaţională Aero India 2023, care se deschide luni la Bengaluru.

La expoziţia din această săptămână, India va căuta să cumpere avioane militare în valoare de miliarde de dolari, să finalizeze contractele pentru avioanele de linie pentru a satisface cererea populaţiei şi să preseze industria mondială de avioane să producă mai mult pe plan local. (Sursă Agerpres)