Autoritățile ruse din regiunea Primorie, situată în Orientul Îndepărtat, au anunțat că inginerii locali au început testele cu o dronă făcută specială pentru război și că o vor produce în curând în masă. Jurnaliștii ruși de la Sirena au descoperit că acest tip de aeronavă fără pilot „cu decolare verticală” este chinezească și se vinde pe internet, scrie Ukrainska Pravda.

DronăFoto: DreamsTime

Oleg Kozhemiako, guvernatorul regiunii Primorie, s-a lăudat că inginerii locali au creat o dronă cu decolare verticală pentru război și a publicat un videoclip demonstrativ de zbor. Ulterior, presa rusă de opoziție a aflat că un dispozitiv similar poate fi cumpărat de pe AliExpress.

„Inginerii din Primorie au creat un UAV cu decolare verticală. Un astfel de principiu extinde semnificativ capacitățile dispozitivului", scria cu mândrie Kozhemiako.

Potrivit presei controlate de Kremlin, dronele vor fi produse pentru război. La sfârșitul lunii ianuarie, acestea au fost prezentate lui Iurii Trutnev, reprezentantul adjunct al lui Putin în Districtul Federal Extrem de Est. Fețele celor care prezintă aparatul sunt ascunse în videoclipul în care este prezentat testul.

Dezvoltatorii susțin că dronele cântăresc un kilogram și jumătate fiecare și se pregătesc să le producă de masă. Aceștia spun că 45 de dispozitive au fost deja produse, iar alte 60-100 sunt planificate.

Canalul de opoziție Sirena a observat că dronele cu care se laudă autoritățile din Primorie sunt foarte asemănătoare cu dronele fabricate în China.

Aceștia au găsit pe AliExpress un aparat care arată exact ca drona din videoclipul lui Kozhemiako.

Jurnaliștii ruși independenți spun că este vorba despre o dronă fabricată de compania chineză Cuav și că se poate cumpăra cu sume cuprinse între 8.849 și 21.699 de dolari, în funcție de dotări, scrie The Moscow Times.

Dezvoltatorul chinez al dronei se opune războiului cu Ucraina. Site-ul web al companiei prezintă cerințe pentru clienți: produsele sale nu trebuie să fie folosite în scopuri militare și nu trebuie să fie vândute în Ucraina, Rusia și alte țări în care au loc războaie.

Ulterior, autoritățile ruse au început să se justifice, spunând că dronele ar fi fost fabricate după același design ca cele chinezești, dar că echipamentul lor este „unic". (Sursă foto dreamstime.com)

Urmărește ultimele evoluții din a 355-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.