Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, susține că Rusia nu are forță acum să atace Republica Moldova și sugerează că ceea ce încearcă acum să facă este să descurajeze vectorul pro-occidental al țării și să divizeze populația, conform Radio Chișinău.

Mircea GeoanăFoto: AGERPRES
  • „Astăzi, Rusia nu are forțe suficiente, pentru că a ajunge în regiunea transnistreană, încercuind Ucraina din spate, … pentru că ăsta este planul - să ia Odesa și să creeze un coridor terestru spre regiunea transnistreană. Dar nu vedem ca Rusia sa aibă forțe ca sa facă asta.
  • Ceea ce încearcă să facă este să descurajeze parcursul pro-vest al Republicii Moldova. Ei încearcă să lucreze cu „diviziunile” care există în acea țară, încearcă să submineze conducerea Maiei Sandu și încearcă să facă din Moldova o Ucraina, o Georgia sau Bosnia.
  • Singurul lucru pe care vreau sa-l spun este că Rusia nu are capacitatea și nici intenția să pornească un război împotriva NATO. Ei au suficiente probleme în Ucraina”, a spus Geoană.

El a făcut aceste declarații luni, într-o conferință de presă susținută la Berlin, întrebat despre declarațiile recente ale ministrului rus de Externe, Serghei Lavrov, care a spus că Republica Moldova este următoarea țară care riscă să repete soarta Ucrainei.

Moscova a acuzat Occidentul, prin vocea ministrului său de Externe, Serghei Lavrov, că vrea „să transforme Republica Moldova într-o nouă Ucraină”.

Amintim că președintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat joi, la Bruxelles, că Ucraina a interceptat un plan al serviciilor secrete ruse de a distruge Republica Moldova.

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a anunțat luni că Moscova are un plan de subminare a țării, „cu implicarea unor diversionişti cu pregătire militară, camuflaţi în civil, care să întreprindă acţiuni violente, atacuri asupra unor edificii ale statului şi luare de ostatici”.