Orașul Bahmut din estul Ucrainei se află luni sub tiruri intense de artilerie rusească, în timp ce forțele ucrainene din orașul-fortăreață se pregătesc pentru posibile atacuri terestre, au declarat oficiali militari ucraineni, potrivit Reuters.

Tun ucrainean trăgând asupra pozițiilor rusești din BahmutFoto: Madeleine Kelly / Zuma Press / Profimedia

Pozițiile din Bahmut au fost fortificate și doar persoanele cu rol militar au fost lăsate să intre, a declarat un comandant adjunct de batalion. Orice civil care ar fi vrut totuși să părăsească orașul ar fi trebuit să înfrunte focul care se apropia, a spus el.

Bahmut din regiunea Donețk este un obiectiv major pentru președintele rus Vladimir Putin, iar luni de bombardamente rusești au lăsat deja o mare parte din el în ruine.

La aproape un an de la invazia rusă și cu anticiparea unei noi mari ofensive a Kremlinului, situația de acolo a devenit și mai acută.

Citește și:

„Fiecare drum este bombardat”

„Orașul, suburbiile orașului, întregul perimetru și, în esență, întreaga direcție Bahmut și Kostantinivka se află sub un bombardament nebunesc și haotic", a declarat Volodimir Nazarenko, comandantul adjunct al batalionului ucrainean Soboda.

„Fiecare drum este bombardat de artilerie într-un mod haotic".

Nazarenko a declarat că, deși în acest moment nu au loc lupte în centrul orașului, apărătorii ucraineni sunt pregătiți să facă față oricărui asalt.

„Orașul este o fortăreață, fiecare poziție și fiecare stradă de acolo, aproape fiecare clădire, este o fortăreață", a spus el.

Mercenarii înaintează încet, dar constant

Cucerirea orașului Bahmut i-ar oferi lui Putin un nou punct de sprijin în regiunea Donețk și o victorie rară după mai multe luni de eșecuri. Asaltul rusesc a fost condus de mercenari ai grupului Wagner, care au făcut câștiguri mici, dar constante.

Regiunile Donețk și Lugansk alcătuiesc Donbasul, centrul industrial al Ucrainei. Rusia le ocupă parțial și dorește să obțină controlul total.

Anterior, luni, Ministerul rus al Apărării a declarat că trupele sale au avansat câțiva kilometri de-a lungul liniei frontului, fără a preciza exact unde, într-o zonă de război care cuprinde mai multe regiuni din sud și est.

Armata ucraineană a raportat bombardamente rusești de-a lungul întregii linii de front și a declarat că 16 așezări au fost bombardate în apropiere de Bahmut.

Aceasta a precizat că, în cursul zilei trecute, forțele sale au respins o serie de atacuri în apropiere de Bahmut, precum și asalturi în regiunile Harkov, Lugansk și Zaporojie.

„O să înceapă atacuri masive non-stop”

Guvernatorul din Lugansk, Serghei Gaidai, a declarat că forțele rusești au atacat Bilogorivka din toate părțile înainte de zorii zilei de luni.

„Dar forțele noastre au ripostat acolo", a declarat el pentru televiziunea ucraineană. „A fost aceeași situație și în direcția Kreminna - mulți dintre ei (ruși) au apărut acolo. Dar ei s-au retras după lupta cu forțele noastre".

Repetând declarațiile pe care le-a făcut săptămâna trecută, potrivit cărora atacurile rusești au fost intensificate înaintea unei noi ofensive, el a spus: „Pregătirile pentru această ofensivă sunt deja în curs de desfășurare, cantitatea de bombardamente, lovituri aeriene și atacuri ale unor grupuri mici a crescut deja. Așteptăm ca ei să înceapă atacuri masive non-stop".

Urmărește ultimele evoluții din a 355-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.