Ministrul ungar de Externe Peter Szijjarto a efectuat luni o vizită în Belarus, afirmând că scopul acesteia a fost de a „păstra deschise canalele de comunicare”, relatează Reuters.

Peter SzijjartoFoto: Tomas Tkacik / Zuma Press / Profimedia

Vizita acestuia la Minsk are loc în contextul în care un grup de 35 de țări au cerut ca sportivii din Rusia și Belarus să fie excluși de la Jocurile Olimpice ce vor avea loc anul viitor.

Peter Szijjarto a afirmat într-o postare făcută pe pagina sa de Facebook că în timpul discuțiilor din Belarus va reprezenta poziția Ungariei de a încerca să obțină pace în Ucraina.

„Evident, mulți mă vor ataca pentru această vizită, dar poziția noastră este clară: canalele pentru comunicare trebuie ținute deschise”, a afirmat el în postarea la care a distribuit mai multe fotografii din timpul vizitei.

„Dacă nu aș fi făcut asta nu aș fi putut să transmit mesajul de a cere pace”, a mai spus el.

Statele baltice, nordice și Polonia sunt cele mai vocale țări care au cerut forurilor sportive internaționale să interzică participarea atleților din Rusia și Belarus la Jocurile Olimpice în contextul în care războiul din Ucraina continuă fără nicio perspectivă de a se încheia în curând.

Luna trecută Uniunea Europeană a anunțat că pregătește un nou pachet de sancțiuni împotriva Belarusului din cauza susținerii acordate de regimul lui Alexandr Lukașenko invaziei rusești.

Premierul ungar Viktor Orban a denunțat în mod repetat sancțiunile impuse de UE împotriva Rusiei și a cerut ridicarea acestora. La sfârșitul lunii trecute el a declanșat o nouă dispută diplomatică cu Kievul după ce a declarat că Ucraina este un „no man’s land” și a comparat-o cu Afganistanul.

Aflat la putere din 2010, Viktor Orban a mai spus anterior că Ungaria „încearcă să salveze ce poate fi salvat din cooperarea economică cu Rusia”.

Ungaria își strânge legăturile cu Rusia în domeniul energetic

Vizita lui Peter Szijjarto la Minsk are loc după ce pe 22 noiembrie acesta a efectuat o vizită oficială în Rusia, unde a participat la o întâlnire a industriei nucleare numită Atomexpo.

Această vizită a sa în Rusia a avut loc după ce în august autoritatea ungară de reglementare în domeniul nuclear a acordat o licență de construcție pentru două noi reactoare la centrala nucleară Paks, care urmează să fie realizate de compania rusă Rosatom în cadrul unui acord semnat în 2014 între Budapesta și Moscova.

La sfârșitul lui ianuarie Viktor Orban a anunțat personal că Ungaria îşi va exercita dreptul de veto în cazul oricăror sancţiuni ale Uniunii Europene împotriva Rusiei ce ar afecta energia nucleară.

Ungaria și-a extins colaborarea cu Rusia și în domeniul importurilor de gaze naturale, Peter Szijjarto anunțând de la Moscova în luna octombrie că Budapesta a stabilit cu gigantul rus Gazprom o nouă creştere a furnizărilor de gaze prin gazoductul TurkStream şi Serbia.

El a făcut anunțul în timpul evenimentului „Săptămâna Energetică a Rusiei” la care a participat în capitala rusă.

Urmărește ultimele evoluții din a 355-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.