Ungaria a stabilit cu gigantul rus Gazprom o nouă creştere a furnizărilor de gaze prin gazoductul TurkStream şi Serbia, a anunţat joi la Moscova ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, la evenimentul „Săptămâna Energetică a Rusiei”, relatează EFE și Agerpres.

Peter Szijjarto alaturi de omologul sau rus Serghei Lavrov Foto: Sputnik / Profimedia Images

„Am stabilit modificări la contractul nostru pe termen lung privind creşterea furnizărilor pe ruta sud”, a spus şeful diplomaţiei ungare, vorbind despre întâlnirea pe care a avut-o cu o zi înainte cu directorul general al Gazprom, Alexei Miller, cel care afirma sfidător în urmă cu o zi că „nu există nicio garanție” că Europa va supraviețui acestei ierni.

Într-o postare separată făcută pe Facebook, Szijjarto a notat că „este cert că astăzi este considerat extraordinar dacă ministrul de externe al unui stat membru al Uniunii Europene și NATO participă la Săptămâna Energiei Ruse. De ce suntem aici, până la urmă? Pentru că Ungaria încă nu a renunțat la speranță și vrem pace în cartierul nostru cât mai curând posibil.

„Pacea necesită negociere, iar negocierea necesită dialog. Dacă Vestul și Rusia nu vorbesc între ele, dacă lăsăm canalele de comunicare să moară, renunțăm chiar și la speranța de pace în această situație groaznică. Nu vrem asta”, a adăugat el.

Ministrul ungar de Externe nu a menţionat care va fi creşterea convenită cu Gazprom, dar a afirmat că va permite ţării sale „o aprovizionare sigură” în perioada următoare.

Ungaria strânge legăturile cu Gazprom

Într-un context în care Occidentul impune sancţiuni Rusiei pentru campania sa militară din Ucraina şi se dezbate reducerea livrărilor de gaze şi petrol rusesc, Ungaria a încercat să se menţină pe margine şi cu apărarea că i-ar fi imposibil să se descurce fără aceste resurse provenite din Rusia.

La finele lunii august, Budapesta a semnat un contract cu Gazprom pentru livrări suplimentare de până la 5,8 milioane mc pe zi începând din 1 septembrie, o creștere masivă.

Compania ungară MVM a semnat două contracte pe termen lung cu Gazprom pentru livrări totale de 4,5 miliarde mc pe an, prin Serbia şi Austria, rute care evită teritoriul ucrainean.

Acordurile au termen de valabilitate de 15 ani şi posibilitatea de a fi revizuite la zece ani.

La începutul lunii octombrie Gazprom a acceptat de asemenea cererea MVM de a amâna plata gazelor naturale furnizate iarna aceasta.