Rusia a spus că ar fi „nepotrivit” să extindă acordul privind transportul de cereale la Marea Neagră dacă nu sunt ridicate sancțiunile care îi afectează exporturile agricole, relatează The Guardian.

Ucraina și Rusia au semnat un acord susținut de ONU privind reluarea exporturilor de cerealeFoto: Adam Radosavljevic / Alamy / Profimedia Images

Acordul intermediat de ONU, care permite exportul de grâu și îngrășăminte rusești și ucrainene prin Marea Neagră, a fost prelungit cu încă 120 de zile în noiembrie și ar urma să fie reînnoit luna viitoare.

Rusia a semnalat că este nemulțumită de unele aspecte ale acordului, deoarece, în opinia sa, acesta a fost implementat în mod inechitabil din cauza sancțiunilor impuse exporturilor agricole rusești. Moscova a suspendat pentru scurt timp acordul în octombrie.

„Fără rezultate tangibile privind punerea în aplicare a Memorandumului Rusia-ONU, mai ales în ceea ce privește eliminarea reală a sancțiunilor restricțiilor la exporturile agricole rusești... extinderea documentului ucrainean este nepotrivită”, a spus ministrul adjunct de externe al Rusiei Serghei Verșinin într-un interviu pt RTVI.

Săptămâna trecută, colegul lui Verșinin, Alexander Grușko, a declarat că munca de deblocare a exporturilor rusești în cadrul acordului privind transportul de cereale la Marea Neagră a fost nesatisfăcătoare și a acuzat UE că nu și-a îndeplinit promisiunile.

Exporturile agricole ale Rusiei nu au fost vizate în mod explicit de sancțiunile occidentale, dar Moscova spune că blocajele privind plățile, logistica și asigurările reprezintă o „barieră” pentru a-și putea exporta propriile cereale și îngrășăminte.