Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat marți că situația din estul țării este „extrem de dificilă” în fața trupelor ruse, care au câștigat teren în ultimele săptămâni, în special în apropiere de Bahmut, potrivit AFP.

Volodimir ZelenskiFoto: Efrem Lukatsky / AP / Profimedia

„Situația de pe linia frontului, în special în regiunile Donețk și Lugansk, rămâne extrem de dificilă. Este literalmente o bătălie pentru fiecare metru de pământ ucrainean”, a declarat Zelenski în discursul său video de seară.

Forțele ucrainene ar fi aruncat în aer un pod în apropierea orașului Bahmut din estul țării, semn că ar putea plănui să se retragă din zonă, ceea ce ar da Rusiei un impuls simbolic semnificativ înainte de împlinirea unui an de la începutul războiului, scrie The Guardian.

Trupele au aruncat în aer podul luni, potrivit unui site local de știri din regiunea Donețk. Ucraina neagă că intenționează să părăsească Bahmutul, în pofida a șase luni de lupte grele și a faptului că stocurile ar fi în scădere.

Se pare că Kremlinul își concentrează forța maximă pentru a captura Bahmutul înainte 24 februarie, la împlinirea unui an de la invazie.

Ucraina și aliații săi occidentali au declarat în ultima săptămână că Rusia a început deja o nouă ofensivă în încercarea de a câștiga teren înainte de sosirea noilor provizii occidentale în primăvară.

„Este clar că ne aflăm într-o cursă logistică”, a declarat luni, la Bruxelles, Jens Stoltenberg, șeful NATO.

O victorie rusă în Bahmut ar da Kremlinului un impuls după luni de eșecuri și ar fi un pas înainte pentru a lupta pentru următoarele două mari orașe controlate de Ucraina.

Bătălia de la Bahmut, cea mai sângeroasă de la începutul războiului

Un oraş cu aproximativ 70.000 de locuitori înainte de ofensiva rusă declanşată cu aproape un an în urmă, Bahmut este în mare parte distrus în urma celor şase luni de lupte, care au provocat pierderi grele ambelor tabere.

Niciuna dintre părți nu raportează numărul de victime, dar atât ucrainenii, cât și rușii descriu bătălia de la Bahmut ca fiind cea mai sângeroasă din timpul războiului.

Chiar dacă importanţa sa strategică este contestată, oraşul a dobândit statutul de simbol al luptei între Moscova şi Kiev pentru controlul regiunii industriale Doneţk.

Preşedinţia ucraineană a admis luni o situaţie „complicată” în localitatea Paraskovievka, la numai aproximativ 10 km de centrul oraşului Bahmut, care „se confruntă cu bombardamente şi atacuri ruseşti intense”.

Denis Puşilin a declarat vineri că trupele Moscovei au de acum sub control trei din cele patru rute de aprovizionare ale forţelor ucrainene în drum către Bahmut.

Pe același subiect: