Forțele ucrainene ar fi aruncat în aer un pod în apropierea orașului Bahmut din estul țării, semn că ar putea plănui să se retragă din zonă, ceea ce ar da Rusiei un impuls simbolic semnificativ înainte de împlinirea unui an de la începutul războiului, scrie The Guardian.

Vehicul militar ucrainean pe o stradă din BahmutFoto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Trupele au aruncat în aer podul luni, potrivit unui site local de știri din regiunea Donețk. Ucraina neagă că intenționează să părăsească Bahmutul, în pofida a șase luni de lupte grele și a faptului că stocurile ar fi în scădere.

Se pare că Kremlinul își concentrează forța maximă pentru a captura Bahmutul înainte 24 februarie, la împlinirea unui an de la invazie.

Ucraina și aliații săi occidentali au declarat în ultima săptămână că Rusia a început deja o nouă ofensivă în încercarea de a câștiga teren înainte de sosirea noilor provizii occidentale în primăvară.

„Este clar că ne aflăm într-o cursă logistică”, a declarat luni, la Bruxelles, Jens Stoltenberg, șeful NATO.

O victorie rusă în Bahmut ar da Kremlinului un impuls după luni de eșecuri și ar fi un pas înainte pentru a lupta pentru următoarele două mari orașe controlate de Ucraina.

Evgheni Prigojin, șeful grupului Wagner, ai cărui mercenari luptă de luni de zile pentru a cuceri Bahmutul, a declarat însă că bătălia este departe de a se fi încheiat.

Bahmut nu va fi luat mâine, pentru că există o rezistenţă puternică, bombardamente, iar maşina de tocat carne este în acţiune”, a adăugat el, referindu-se la pierderile grele pe câmpul de luptă”. „Nu vom sărbători în viitorul apropiat”, a adăugat el.

El a spus că Ucraina „devine mai activă, atrăgând tot mai multe rezerve noi”.

Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, John Kirby, a declarat că forțele rusești au făcut progrese treptate în ultima zi sau două în asaltul lor asupra orașului Bahmut, dar nu este clar dacă acesta va cădea.

Forțele rusești ocupă în prezent zone la nord și la sud de Bahmut și au încercat să copleșească forțele ucrainene, aruncând neîncetat fluxuri de soldați de infanterie spre linia frontului ucrainean.

„Rușii de lângă Bahmut încearcă să se bazeze mai mult pe forțele umane decât pe vehicule blindate”, a declarat Serghei Șerevati, purtătorul de cuvânt militar ucrainean pentru comandamentul de est.

El a declarat duminică pentru Telemaraton din Ucraina că rușii folosesc grupuri tactice mici pentru a se apropia de trupele ucrainene și a încerca să le angajeze în lupte corp la corp, fără a risca să înainteze cu echipamentul lor greu în condițiile meteo actuale și capacitatea Ucrainei de a-l ținti.

Lupta pentru a controla Bahmutul a început în iunie și a devenit una dintre cele mai sângeroase bătălii din război, Rusia concentrând un număr uriaș de resurse pentru capturarea orașului.

Soldații își mențin pozițiile într-o rețea de tranșee la 1.500 de metri de granița cu Rusia, în regiunea Șumî, Ucraina, potrivit The Guardian.

Bătălia de la Bahmut, cea mai sângeroasă de la începutul războiului

Un oraş cu aproximativ 70.000 de locuitori înainte de ofensiva rusă declanşată cu aproape un an în urmă, Bahmut este în mare parte distrus în urma celor şase luni de lupte, care au provocat pierderi grele ambelor tabere.

Niciuna dintre părți nu raportează numărul de victime, dar atât ucrainenii, cât și rușii descriu bătălia de la Bahmut ca fiind cea mai sângeroasă din timpul războiului.

Chiar dacă importanţa sa strategică este contestată, oraşul a dobândit statutul de simbol al luptei între Moscova şi Kiev pentru controlul regiunii industriale Doneţk.

Preşedinţia ucraineană a admis luni o situaţie „complicată” în localitatea Paraskovievka, la numai aproximativ 10 km de centrul oraşului Bahmut, care „se confruntă cu bombardamente şi atacuri ruseşti intense”.

Denis Puşilin a declarat vineri că trupele Moscovei au de acum sub control trei din cele patru rute de aprovizionare ale forţelor ucrainene în drum către Bahmut.

Pe același subiect: