Oraşul ucrainean Bahmut, scena unor lupte înverşunate de mai multe luni, nu este pe punctul să cadă, în pofida recentelor progrese ruseşti, a apreciat marţi patronul grupului paramilitar privat Wagner, Evgheni Prigojin, care a subliniat că acolo are loc un măcel, potrivit agențiilor France Presse și Agerpres.

Război în Ucraina: Orașul Bahmut este în mare parte distrus după luni de lupte acerbeFoto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

„Nu vom sărbători prea curând”, a admis Prigojin, citat de serviciul său de presă pe Telegram.

„Bahmut nu va fi luat mâine, pentru că există o rezistenţă puternică, bombardamente, iar maşina de tocat carne este în acţiune”, a adăugat el, referindu-se la pierderile grele pe câmpul de luptă.

Wagner, care a recrutat mii de puşcăriaşi pentru a se alătura forţelor sale în Ucraina, conduce asaltul asupra Bahmut încă din vară şi a cucerit recent o serie de localităţi învecinate în tentativa de a încercui oraşul.

„Adversarul se activează şi trimite tot timpul noi rezerve. În fiecare zi, între 300 şi 500 de combatanţi sosesc la Bahmut de peste tot, tirurile de artilerie se intensifică de la o zi la alta”, mai spune Evgheni Prigojin.

Denis Puşilin, liderul separatist pro-rus din regiunea ucraineană Doneţk, unde se află Bahmut, a indicat la rândul său că Ucraina nu dă niciun semn că ar vrea să cedeze oraşul, pe care preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski l-a calificat drept „fortăreaţă”.

„Înţelegem perfect că nu există pentru moment nicio perspectivă ca adversarul să-şi abandoneze poziţiile fără luptă”, a declarat el pentru mass-media ruse.

Bătălia de la Bahmut, cea mai sângeroasă de la începutul războiului

Un oraş cu aproximativ 70.000 de locuitori înainte de ofensiva rusă declanşată cu aproape un an în urmă, Bahmut este în mare parte distrus în urma celor şase luni de lupte, care au provocat pierderi grele ambelor tabere.

Niciuna dintre părți nu raportează numărul de victime, dar atât ucrainenii, cât și rușii descriu bătălia de la Bahmut ca fiind cea mai sângeroasă din timpul războiului.

Chiar dacă importanţa sa strategică este contestată, oraşul a dobândit statutul de simbol al luptei între Moscova şi Kiev pentru controlul regiunii industriale Doneţk.

Preşedinţia ucraineană a admis luni o situaţie „complicată” în localitatea Paraskovievka, la numai aproximativ 10 km de centrul oraşului Bahmut, care „se confruntă cu bombardamente şi atacuri ruseşti intense”.

Denis Puşilin a declarat vineri că trupele Moscovei au de acum sub control trei din cele patru rute de aprovizionare ale forţelor ucrainene în drum către Bahmut.

___