Generalul Mark Milley, şeful Statului Major Întrunit al SUA, a declarat marți că Rusia a pierdut „din punct de vedere strategic, operaţional şi tactic” în Ucraina şi că „plăteşte un preţ enorm pe câmpul de luptă”, relatează Reuters și News.ro.

Generalul Mark Milley, seful Statului Major american, in vizita la Academia West PointFoto: TIMOTHY A. CLARY / AFP / Profimedia

Milley, care a vorbit la o conferinţă de presă comună cu secretarul american al apărării Lloyd Austin la Bruxelles a declarat că preşedintele Vladimir Putin credea că poate învinge Ucraina rapid când a ordonat trupelor sale să invadeze acum aproape un an.

„Putin a greşit. Ucraina rămâne liberă. Ei rămân independenţi. NATO şi coaliţia sa nu au fost niciodată mai puternice. Acum, Rusia este un paria global, iar lumea rămâne inspirată de curajul şi rezistenţa ucrainenilor. Pe scurt, Rusia a pierdut – a pierdut din punct de vedere strategic, operaţional şi tactic şi plăteşte un preţ enorm pe câmpul de luptă", a spus el.

Milley se află la Bruxelles, alături de şeful Pentagonului, Lloyd Austin, la reuniunea miniştrilor Apărării din ţările membre NATO.

În pofida declarațiilor sale de marțea aceasta, în luna ianuarie generalul american a afirmat că va fi „foarte dificil” ca trupele Kievului să îndepărteze armata rusă de pe teritoriul ucrainean până la sfârșitul anului.

„Din punct de vedere militar, susțin în continuare că va fi foarte, foarte dificil să expulzăm forțele rusești din toate zonele ocupate ale Ucrainei”, a declarat șeful Statului Major al SUA, generalul Mark Milley, în cadrul unei reuniuni aliate privind sprijinul militar de la Kiev.

„Asta nu înseamnă că nu se poate întâmpla. Dar va fi foarte, foarte dificil”, a insistat el.

Urmărește ultimele evoluții din a 356-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.