Rusia a mutat mii de copii ucraineni - cel puțin 6.000 - în zonele aflate sub controlul său în Ucraina, precum și pe propriul teritoriu, potrivit unui raport publicat marți de Conflict Watch, un grup de cercetare independent finanțat de Departamentul de Stat al SUA, citează AFP.

Copii evacuați dintr-o localitate din UcrainaFoto: Ignatius Ivlev-Yorke/ Arhiva personală

„Faptul că este vorba de transferuri și deplasări forțate de copii este de neconceput din orice punct de vedere”, a declarat Observatorul conflictelor în raportul întocmit de Laboratorul de cercetare umanitară de la Universitatea Yale din Statele Unite.

Acesta solicită autorităților ruse să „înceteze imediat” aceste relocări și „să îi înapoieze pe copii familiilor lor”.

Aceasta este o „încălcare clară” a celei de-a patra Convenții de la Geneva privind tratamentul civililor în timp de război, a declarat unul dintre cercetători, Nathaniel Raymond.

Aceste activități „ar putea constitui, în unele cazuri, crime de război sau crime împotriva umanității”, a declarat el jurnaliștilor.

Observatorul, care citează imagini din satelit și mărturii, cere în continuare Moscovei să furnizeze dosarele acestor copii transferați și să permită „accesul observatorilor independenți”.

Acesta identifică 43 de așezări în care copiii ucraineni au fost mutați, uneori la mii de kilometri de casele lor.

Raportul, care subliniază că această politică a fost aprobată la cel mai înalt nivel al guvernului rus, denunță „efortul sistematic de a împiedica contactul dintre copii și rudele lor din Ucraina, precum și întoarcerea lor, și de a-i „reeduca” să devină pro-ruși”.

Acești copii sunt, de asemenea, oferiți spre adopție în Rusia.

De asemenea, Ucraina acuză forțele rusești că au răpit și dus mii de copii, inclusiv orfani, în teritoriile controlate de Moscova.

Observatorul a denunțat deja relocarea forțată a ucrainenilor în zonele controlate de Rusia în estul țării și atrocitățile comise de forțele rusești de la începutul invaziei, la 24 februarie.