Navele Flotei de Nord a Rusiei au ieșit pe mare cu arme nucleare tactice la bord pentru prima dată de la prăbușirea URSS, în 1991, se arată în raportul anual de evaluare a ameninţărilor făcut de PST, agenția de securitate a Norvegiei, scrie The Moscow Times.

Submarinul Tula din Flota de Nord a RusieiFoto: EyePress News / Shutterstock Editorial / Profimedia Images

În timpul erei sovietice, navele de război ale Flotei Nordului făceau regulat raiduri cu arme nucleare, dar de la sfârșitul Războiului Rece nu au mai fost observate astfel de cazuri, potrivit raportului de evaluare a ameninţărilor la adresa Norvegiei.

Rusia a folosit trei sferturi din rachetele sale avansate sol-sol în Ucraina, mai susțin serviciile de informații.

Astfel, acum că Moscova are nevoie de timp pentru a-și reconstrui arsenalul de arme de precizie cu rază lungă de acțiune, „armele nucleare non-strategice vor juca un rol mai important în apărarea regională".

„Cea mai mare parte a capacității nucleare este desfășurată pe submarinele și navele Flotei de Nord", scrie serviciul de informații. În același timp, agenția notează că armele nucleare tactice reprezintă o amenințare serioasă în scenariul unei potențiale confruntări între Rusia și NATO.

„Atât probabilitatea unor neînțelegeri între Rusia și NATO, cât și riscul unor incidente neintenționate sunt în creștere, ceea ce, la rândul său, amplifică riscul de escaladare", se arată în raport.

Rusia a relocat forțe de la granița cu Norvegia în Ucraina

Anterior, serviciile de informații norvegiene au descoperit că Rusia și-a retras până la 80% din trupe din unitățile din apropierea graniței cu Norvegia și Finlanda.

Din cei 3.000 de soldați trimiși de acolo în Ucraina, jumătate au murit.

„Forțele terestre din Peninsula Kola au ajuns la o cincime din efectivele de dinaintea invaziei din Ucraina", a declarat șeful Serviciului Norvegian de Informații, Niels Andreas Stensenes.

Rusia a trimis bombardiere strategice cu capacitate nucleară

Rusia a compensat reducerea armatei la granița cu Norvegia prin desfășurarea de bombardiere strategice cu capacitate nucleară.

În octombrie 2022, publicația norvegiană Faktisk a publicat imagini din satelit cu 11 aeronave Tu-160 și Tu-95 desfășurate la baza aeriană Olenia din regiunea Murmansk.

„Desfășurarea și exercițiile bombardierelor strategice sunt o formă de descurajare nucleară, așa că, în general, pot fi considerate ca făcând parte din amenințările lui Putin de a folosi arme nucleare", a declarat expertul militar norvegian Lars Peder Haga.

Urmărește ultimele evoluții din a 356-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.