Ucraina a anunțat marți că Rusia a pierdut 740 de militari ruși în ultimele 24 de ore și că a reușit să doboare două aeronave rusești de luptă, un Su-24 și un Su-25, în apropiere de Bahmut, potrivit agenției de presă ucrainene Ukrinform. Serviciul de presă al oligarhului rus Evgheni Prigojin a confirmat, la cererea presei ruse, că Su-24 este aceeași aeronavă din care liderul mercenarilor l-a provocat cu câteva zile în urmă pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski la un duel aerian, relatează publicația ucraineană ZN.

Șeful Wagner Evgheni PrigojinFoto: Not specified / WillWest News / Profimedia

Serviciul de presă al lui Prigojin a confirmat pentru o publicație din Rusia că un Su-24 deținut de grupul Wagner a fost lovit de ucraineni de la sol, dar și că este vorba de același avion în care Prigojin a zburat recent, provocându-l pe Zelenski la un duel aerian, potrivit ZN.

„Da, într-adevăr, acest avion a fost atacat astăzi de la sol de către apărarea aeriană inamică. Pilotul a făcut un miracol, aterizând aparatul în flăcări, finalizând în totalitate misiunea de luptă", a precizat luni Prigojin prin serviciul de presă.

De asemenea, Prigojin susține că aeronava se află în prezent în reparații.

Între timp, pe rețelele de socializare circulă imagini cu avionul avariat.

Aeronava rusească ar fi fost lovită de un sistem portabil de apărare aeriană MANPAD, scrie revista The Military Watch.

Prigojin susține că a fost într-o misiune de luptă

Săptămâna trecută, Prigojin a publicat o înregistrare video din carlinga unui bombardier Su-24, iar serviciul de presă al companiei sale Concordia afirmând că acesta a participat la o misiune de luptă.

Șeful mercenarilor ar fi zburat la bordul unui Su-24 ca navigator în timpul unei misiuni de bombardare a pozițiilor ucrainene din apropierea Artemovsk, denumirea rusească a orașului Bahmut, pe care Moscova încearcă de luni de zile să îl cucerească.

Miercurea trecută separatiștii pro-ruși din Donețk au declarat că orașul Bahmut a fost „încercuit operațional”, o informație dezmințită la scurt timp după chiar de către Prigojin.

Șeful mercenarilor Wagner a mai spus că acest gen de informaţii „nu se difuzează public din motive operative”. „Când oraşul va fi cucerit, o veţi afla fără nicio îndoială”, a dat asigurări el.

În evaluarea sa de duminică privind războiul din Ucraina, ministerul britanic al Apărării nota că oraşul Bahmut, în jurul căruia se dau lupte sângeroase de mai bine de jumătate de an, a devenit „din ce în ce mai izolat”.en de informaţii „nu se difuzează public din motive operative”. „Când oraşul va fi cucerit, o veţi afla fără nicio îndoială”, a dat asigurări el.

Oraşul ucrainean Bahmut, deși este scena unor lupte înverşunate de mai multe luni, nu este pe punctul să cadă, în pofida recentelor progrese ruseşti, a apreciat marţi patronul grupului paramilitar privat Wagner, Evgheni Prigojin, care a subliniat că acolo are loc un măcel, potrivit AFP, citată de Agerpres.

Bahmut, bombardat haotic

Orașul Bahmut din estul Ucrainei se află sub tiruri intense de artilerie rusească, în timp ce forțele ucrainene din orașul-fortăreață se pregătesc pentru posibile atacuri terestre, au declarat luni oficiali militari ucraineni, potrivit Reuters.

„Orașul, suburbiile orașului, întregul perimetru și, în esență, întreaga direcție Bahmut și Kostantinivka se află sub un bombardament nebunesc și haotic", a declarat Volodimir Nazarenko, comandantul adjunct al batalionului ucrainean Soboda.

„Fiecare drum este bombardat de artilerie într-un mod haotic".

Nazarenko a declarat că, deși în acest moment nu au loc lupte în centrul orașului, apărătorii ucraineni sunt pregătiți să facă față oricărui asalt.

Cucerirea Bahmutului, obiectiv major al lui Putin

Bahmut din regiunea Donețk este un obiectiv major pentru președintele rus Vladimir Putin, iar luni de bombardamente rusești au lăsat deja o mare parte din el în ruine.

La aproape un an de la invazia rusă și cu anticiparea unei noi mari ofensive a Kremlinului, situația de acolo a devenit și mai acută.

Urmărește ultimele evoluții din a 356-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.