Forțele rusești nu au în prezent capacitatea de a amenința cu o nouă ofensivă asupra Kievului, a declarat marți șeful Statului Major Întrunit al SUA, Mark Milley, potrivit Kyiv Independent.

Generalul Mark Milley la PentagonFoto: Mandel Ngan / AFP / Profimedia Images

„Există întotdeauna potențialul unor atacuri cu rachete. Kievul este capitala și un obiectiv important (pentru Rusia) în acest război”, a declarat Milley.

El a adăugat că rușii și-au lansat deja noua ofensivă în Bahmut, în estul Ucrainei. Rusia și-a consolidat forțele acolo, iar luptele pot dura mai multe săptămâni.

Cu toate acestea, „linia frontului de la Harkov la Herson este destul de stabilă, în ciuda luptelor grele”. În prezent, Ucraina respinge atacurile inamice, mai ales din partea Grupului Wagner al Rusiei.

Milley a declarat că Rusia a pierdut „din punct de vedere strategic, operaţional şi tactic” în Ucraina şi că „plăteşte un preţ enorm pe câmpul de luptă”, relatează Reuters.

Milley, care a vorbit la o conferinţă de presă comună cu secretarul american al apărării Lloyd Austin la Bruxelles a declarat că preşedintele Vladimir Putin credea că poate învinge Ucraina rapid când a ordonat trupelor sale să invadeze acum aproape un an.

„Putin a greşit. Ucraina rămâne liberă. Ei rămân independenţi. NATO şi coaliţia sa nu au fost niciodată mai puternice. Acum, Rusia este un paria global, iar lumea rămâne inspirată de curajul şi rezistenţa ucrainenilor. Pe scurt, Rusia a pierdut – a pierdut din punct de vedere strategic, operaţional şi tactic şi plăteşte un preţ enorm pe câmpul de luptă", a spus el.