Primăvara şi vara care urmează vor fi decisive în privința rezultatului războiului din Ucraina, afirmă şeful diplomaţiei europene, Joseph Borrell, care spune că Ucraina trebuie sprijinită militar chiar mai mult decât până acum: „Pentru a obţine pacea, trebuie să câştigi războiul”.

Josep BorrellFoto: Russian Ministry of Foreign Affairs / TASS / Profimedia

Șeful diplomaţiei europene a spus, miercuri, în Parlamentul European, reunit în sesiune plenară la Strasbourg că „primăvara şi vara care urmează vor fi decisive”.

„Nu îi înţeleg pe cei care spun că, pentru a negocia, trebuie să nu mai oferim asistenţă militară Ucrainei”

  • „Nu-mi place deloc războiul. Prefer pacea, ca aproape toată lumea. Nu are rost să reiterez asta. Dar trebuie să discutăm cum să obţinem pacea. Pentru asta, trebuie să continuăm să sprijinim militar Ucraina, chiar mai mult decât până acum.
  • Pentru a obţine pacea, trebuie să câştigi războiul”, a pledat Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe şi Politici de Securitate, citat de Agerpres.

El a spus din nou că asistenţa militară nu este în contradicţie cu eforturile de a căuta pacea diplomatic, cele două putând merge în paralel:

  • „Nu îi înţeleg pe cei care spun că, pentru a negocia, trebuie să nu mai oferim asistenţă militară Ucrainei.
  • Dimpotrivă, ambele trebuie făcute împreună. Asta se bazează pe realism, pe realitatea din teren”.

„Trebuie să îi convingem pe europeni că nu putem lăsa steagul jos”

El a anunţat că va cere secretarului general al ONU să înceapă un proces de mediere:

  • „Trebuie să îi convingem pe europeni că nu putem lăsa steagul jos, că războiul vine cu un cost, dar trebuie să plătim un preţ pentru libertate, şi acest preţ este mic comparativ cu preţul plătit de alţii. Putin nu poate câştiga acest război. Ucraina trebuie să îl câştige (...)
  • Vrem ca Ucraina să câştige războiul şi să îşi găsească locul în Europa”.

Von der Leyen propune sancţiuni împotriva producătorilor iranieni ai dronelor folosite de Rusia în Ucraina

Tot în plenul de la Strasbourg, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a făcut și ea apel la intensificarea sprijinului european pentru Ucraina şi a anunţat un nou pachet de sancţiuni împotriva Rusiei, dar şi, în premieră, măsuri împotriva companiilor iraniene care produc drone folosite de forţele ruse în Ucraina.

Ea a propus o a zecea tranşă de sancţiuni ale UE, în valoare de 11 miliarde de euro, care să cuprindă interdicţii de comerţ şi verificări asupra exporturilor de tehnologie către Rusia, inclusiv drone, elicoptere şi rachete.

Von der Leyen a sugerat, de asemenea, ca UE să adopte sancţiuni ţintite împotriva companiilor iraniene care produc drone folosite de Rusia pe frontul din Ucraina, inclusiv operatori economici care au legături cu Gardienii Revoluţiei.

„Aceste drone ucid ucraineni (...) Este datoria noastră să sancţionăm astfel de comportamente”, a declarat ea, conform Agerpres.