Preşedintele Franţei Emmanuel Macron îl primeşte miercuri la Paris pe şeful diplomaţiei chineze Wang Yi pentru a discuta cu privire la războiul din Ucraina şi cooperarea în faţa crizei climatice, într-un moment în care tensiunile sunt din nou exacerbate între China şi Statele Unite, relatează AFP.

Preşedintele francez Emmanuel MacronFoto: Jacques Witt/Pool / Bestimage / Profimedia

Această întrevedere are loc după cea dintre preşedintele francez şi omologul său chinez Xi Jinping la summitul G20 din Bali, pe 15 noiembrie, a anunţat marţi Palatul Elysee.

"Întrevederea va face posibilă continuarea discuţiilor privind războiul din Ucraina şi consecinţele acestuia", a adăugat preşedinţia franceză.

"Va fi abordat, de asemenea, subiectul cooperării cu China în faţa provocărilor globale, în fruntea cărora se află climatul, biodiversitatea şi finanţarea tranziţiilor", potrivit preşedinţiei franceze.

Wang Yi va fi primit la ora locală 12:00 (11:00 GMT) de către preşedinte, înainte de a se întâlni seara cu şefa diplomaţiei franceze, Catherine Colonna.

El urmează să participe la sfârşitul săptămânii la Conferinţa de Securitate de la München, la care sunt aşteptaţi de asemenea Emmanuel Macron şi vicepreşedintele SUA, Kamala Harris.

Aceasta vizită survine într-un moment în care încercările de încălzire a relaţiilor chino-americane au fost oprite de survolul Statelor Unite de către un balon chinez, doborât pe 4 februarie de Washington, care acuză Beijingul de spionaj în pofida negărilor Chinei. (Agerpres)