Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, a criticat în termeni extrem de duri decizia Poloniei de a concedia din cadrul ministerului său de Externe angajații care și-au făcut studiile la Moscova, relatează TASS.

Maria Zaharova, purtatoarea de cuvant a MAE rusFoto: Alexander Zemlianichenko / AP - The Associated Press / Profimedia

Decizia guvernului Poloniei vizează angajații care și-au finalizat studiile la Institutul de Stat pentru Relații Internaționale din Moscova (MGIMO), o instituție din cadrul Ministerului de Externe al Rusiei.

Zaharova a comparat decizia cu cele ale Inchiziției din perioada medievală, afirmând că și aceasta a luptat împotriva educației.

„Tocmai Europa Centrală a ars pe rug, în piețele centrale, oamenii care au vorbit despre descoperirile științifice. Tocmai predecesorii actualelor democrații, așa cum se numesc acestea, [state] civilizate sunt cele care fac asta”, a declarat ea la postul de radio Sputnik.

„Se poate desființa educația? Au desființat-o. Au pus ideologia mai presus nu numai realității, ci și cunoașterii (...) Polonia a trecut de mai multe ori prin asta”, a adăugat ea, denunțând totodată decizia guvernului de la Varșovia drept o „reîncarnare a celor mai rele practici”.

Maria Zaharova denunță o decizie „rușinoasă” și o „epurare politică”

„O decizie nebună, absolut lipsită de orice logică, de care sunt mândri, dar care este de fapt o pagină rușinoasă din istoria lor”, a continuat ea acuzațiile.

Purtătoarea de cuvânt a MAE rus a subliniat că orice decizie trebuie să fie justificată și că dacă angajații în cauză au încălcat cu adevărat legislația Poloniei, ar trebui să le fie aduse acuzații specifice.

„Dacă nu este cazul, dacă oamenii sunt privați de locurile de muncă, învinovățiți, segregați pe un singur criteriu, fără o bază legislativă, aceasta este o epurare politică, aceasta este o încălcare a drepturilor omului”, a tunat Maria Zaharova.

Ea a denunțat faptul că această decizie a fost luată tocmai de către Polonia, despre care afirmă că „a fost complet de acord cu Occidentul asupra tuturor aspectelor legate de drepturile omului”, iar acum încalcă aceste norme prin deciziile sale.

Polonia a început să concedieze diplomații școliți la Moscova cu ani în urmă

Comentariile sale vin după ce ministrul de Externe al Poloniei, Zbigniew Rau, a declarat marți într-un interviu acordat cotidianului Daily Polish, că niciun absolvent al MGIMO nu mai lucrează în cadrul ministerului pe care îl conduce.

El a precizat că în corpul diplomatic al Poloniei nu mai există diplomați școliți la MGIMO de cel puțin două luni.

Procesul de concediere a absolvenților MGIMO din Ministerul de Externe al Poloniei a început cu câțiva ani în urmă, fiind demarat de predecesorul lui Rau, Jacek Czaputowicz, care a anunțat aproape imediat după preluarea mandatului că dorește să renunțe la „vechii” angajați din minister pentru a angaja „personal nou”.

Czaputowicz a fost șef al diplomației poloneze între 9 ianuarie 2018 și 20 august 2020, când a fost înlocuit de actualul ocupant al portofoliului.

În urmă cu o zi Maria Zaharova a catalogat drept „acuzații nefondate” afirmațiile Maiei Sandu privind planul Rusiei de a da o lovitură de stat în Republica Moldova.

Urmărește ultimele evoluții din a 357-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.