​Pe măsură ce Rusia începe o nouă ofensivă în estul Ucrainei, SUA și aliații săi sunt sceptici că Moscova a adunat destule trupe și resurse pentru a obține câștiguri semnificative, spun oficiali din SUA, Marea Britanie și Ucraina pentru CNN. În același timp, secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a declarat că Ucraina are „șanse foarte bune” de a lua inițiativa pe câmpul de luptă, relatează Reuters.

Lloyd AustinFoto: Valeria Mongelli / AFP / Profimedia

"Cred că vor avea o șansă foarte bună să facă o diferență destul de semnificativă pe câmpul de luptă și să stabilească inițiativa. Și să poată exploata acea inițiativă în viitor", a spus Lloyd Austin reporterilor după o întâlnire cu miniștrii apărării NATO la Bruxelles.

El a mai spus că pentru fiecare sistem pe care NATO îl va furniza, va antrena trupe pe acel sistem. „Suntem concentrați pentru a ne asigura că oferim capabilitate și nu doar platformă”, a spus el.

Asta în contextul în care Marea Britanie și alte națiuni europene vor furniza Ucrainei echipamente militare, inclusiv piese de schimb pentru tancuri și obuze de artilerie, prin intermediul unui fond internațional, a anunțat miercuri Londra.

Regatul Unit a convenit cu Olanda, Norvegia, Suedia, Danemarca, Islanda și Lituania să trimită Ucrainei un pachet inițial de sprijin cu o valoare estimată de peste 200 de milioane de lire sterline (241 de milioane de dolari), a informat Ministerul britanic al Apărării.

„Acest pachet de echipamente va oferi un spor semnificativ de capacitate pentru forțele armate ale Ucrainei și va sprijini abilitatea acestora de a-și apăra țara", a declarat ministrul apărării, Wallace, după o întâlnire cu omologii săi din NATO la Bruxelles.

Noua ofensivă rusă din estul Ucrainei „mai mult aspirațională decât realistă”

Rusia a crescut numărul de forțe situate la granița sa și în interiorul teritoriului ocupat de Rusia în Ucraina, unele dintre forțe datorându-se mobilizării parțiale ordonată în septembrie anul trecut. În ciuda numărului crescut, aliații occidentali nu au văzut dovezi ale unor schimbări suficiente în capacitatea acelor forțe de a desfășura operațiuni necesare pentru a captura și menține un nou teritoriu.

SUA și aliații săi sunt sceptici că Moscova a adunat forța de muncă și resursele pentru a obține câștiguri semnificative, spun oficiali din SUA, Marea Britanie și Ucraina pentru CNN. „Este probabil mai mult aspirațional decât realist”, a spus un înalt oficial militar american.

„Este puțin probabil ca forțele ruse să fie deosebit de mai bine organizate și la fel puțin probabil că aceasta vor avea mai mult succes, deși par dornici să trimită mai multe trupe în mașina de tocat carne”, a declarat un înalt oficial britanic pentru CNN.

Armata rusă atacă înainte să fie pregătită, pe fondul presiunilor din partea Kremlinului

Armata americană estimase că va dura până în luna mai pentru ca armata rusă să își regenereze suficientă putere pentru o ofensivă susținută, dar liderii ruși au vrut să acționeze mai devreme. SUA consideră acum că este probabil ca forțele ruse să se miște înainte de a fi pregătite din cauza presiunii politice din partea Kremlinului, a declarat înalt oficial militar american pentru CNN.

Deși oficialii ucraineni au tras un semnal de alarmă cu privire la noile atacuri rusești în Est, există, de asemenea, scepticism din partea ucraineană cu privire la capacitățile ruse, așa cum se află în prezent acele forțe.

„Au adunat suficientă forță umană pentru a lua unul sau două orașe mici în Donbas, dar atât”, a declarat un înalt diplomat ucrainean pentru CNN. „Dezamăgitor, în comparație cu sentimentul de panică pe care încercau să îl creeze în Ucraina.”

Mai mult secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a declarat marți, la Bruxelles, că SUA nu văd ca Rusia să își înmulțească numărul de aeronave ca înaintea unei operațiuni aeriene împotriva Ucrainei.

„În ceea ce privește dacă Rusia își masează sau nu aeronavele pentru un atac aerian masiv, în prezent nu vedem asta. Știm că Rusia are un număr substanțial de aeronave în inventar și multe capacități rămase”, a spus el. „De aceea am subliniat că trebuie să facem tot ce ne stă în putință pentru a obține Ucrainei cât mai multe capacități de apărare aeriană posibil.”

Probleme în industria militară rusă

Evaluarea ministerului britanic al apărării de miercuri dimineață subliniază problemele industriei militare rusești:

  • „Vicepreședintele Consiliului de Securitate, Dmitri Medvedev, a cerut joia trecută o creștere a producției de tancuri rusești în timp ce vizita uzina de construcții de mijloace de transport din Omsk. Această solicitare vine în urma mai multor declarații publice ale președintelui Putin, care a îndemnat industria de apărare să sprijine mai bine „operațiunea militară specială". În cadrul unei întâlniri televizate din 12 ianuarie 2023, Putin l-a certat pe Denis Manturov, vicepremierul responsabil pentru industria de apărare, pentru 'că își bate joc'; aceasta a fost una dintre cele mai dure izbucniri publice ale președintelui de după declanșarea invaziei.
  • Liderii ruși de rang înalt sunt probabil conștienți de faptul că producția industrială militară a statului devine o slăbiciune critică, exacerbată de greșeala strategică și operațională de a invada Ucraina.

Mai mult, expertul militar Ruslan Puhov, directorul Centrului pentru Analiza Strategiilor și Tehnologiilor de la Moscova, a declarat că tancurile Abrams pe care armata americană le va furniza Ucrainei sunt mult mai bune decât orice tancuri pe care le are Rusia.

De asemenea, vedem cum pe rețelele de socializare apar aceleași mesaje disperate ale soldaților ruși că sunt trimiși pe front și nu au echipamente.

Comisarul pentru drepturile omului din Rusia, Tatiana Moskalkova, i-a cerut luni șefului Statului Major rus Valeri Gherasimov să investigheze informațiile conform cărora bărbați mobilizați din Tatarstan ar fi fost trimiși să lupte în Ucraina „practic, fără arme”.

Urmărește ultimele evoluții din a 357-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.