Donald Trump, candidatul de dreapta la președinția SUA, le-a promis directorilor companiilor petroliere că va anula politicile de mediu ale președintelui Joe Biden dacă va fi ales în noiembrie, relatează Washington Post.

Donald Trump Foto: CHARLY TRIBALLEAU / AFP / Profimedia

În același timp, magnatul republican le-a sugerat acestora să strângă nu mai puțin de un miliard de dolari pentru a-i finanța campania, precizează cotidianul, bazându-se pe surse anonime pentru a relata această întâlnire, care a avut loc în aprilie la reședința sa din Florida, la Mar-a-Lago.

În replică, echipa de campanie a rivalului său democrat, Joe Biden, l-a acuzat pe fostul președinte că „a vândut familiile muncitoare” în schimbul „donațiilor pentru campania sa din partea magnaților petrolului”.

Contactată de AFP, echipa de campanie a lui Donald Trump nu a confirmat și nici nu a infirmat conținutul articolului.

„Joe Biden este controlat de extremiștii ecologiști care încearcă să pună în aplicare cel mai radical program energetic din istorie și să-i oblige pe americani să cumpere vehicule electrice pe care nu și le pot permite”, a declarat o purtătoare de cuvânt.

„Lichidează viitorul planetei pentru un cec de un miliard de dolari”

Potrivit Washington Post, Trump s-a angajat să pună capăt imediat înghețării de către administrația Biden a licențelor pentru noi exporturi de gaze naturale lichefiate (GNL).

De asemenea, acesta ar fi declarat că va scoate la licitație mai multe contracte de închiriere de licențe de foraj petrolier în Golful Mexic și că va ridica restricțiile privind forajul în Arctica din Alaska.

The New York Times a relatat, de asemenea, despre întâlnirea de la Mar-a-Lago și despre apelul lui Trump ca oficialii să doneze 1 miliard de dolari pentru campania sa.

Printre cei aproximativ 20 de lideri de afaceri și directori invitați se numără directori de la Venture Global, Cheniere Energy, Chevron și Exxon, potrivit unei liste obținute de Washington Post.

Joe Biden a promovat un plan masiv de finanțare a tranziției energetice până în 2022. Donald Trump, pe de altă parte, pune la îndoială însuși principiul încălzirii globale și retrăsese Statele Unite din Acordul de la Paris.

„Donald Trump se comportă ca un personaj negativ din desene animate, propunând să lichideze viitorul planetei pentru un cec de un miliard de dolari”, a reacționat într-un comunicat asociația de protecție a mediului Evergreen Action.

Echipa de campanie a lui Joe Biden l-a acuzat pe Donald Trump că se comportă ca o „marionetă pentru cei mai mari donatori ai săi”.

„Trump nu luptă pentru ceea ce este mai bine pentru familiile americane, pentru o energie mai ieftină sau pentru clima noastră - lui îi pasă doar de câștigarea acestor alegeri”, a denunțat aceasta.