Ministrul italian al familiei, Eugenia Roccella, a fost huiduită joi de protestatari din cauza poziţiei sale critice privind dreptul la avort, motiv pentru care a renunţat la un discurs la o conferinţă privind inversarea declinului natalităţii din ţară, relatează Reuters și Agerpres.

Eugenia Roccella, ministrul italian al familieiFoto: Cecilia Fabiano / LaPresse / Profimedia

Membră a partidului Fraţii Italiei al premierului Giorgia Meloni, Eugenia Roccella a încercat iniţial să se confrunte cu protestatarii, dar apoi a decis să renunţe la discursul planificat.

Într-o postare pe reţeaua de socializare X, Meloni i-a oferit „solidaritate deplină şi necondiţionată” lui Roccella şi a calificat protestul drept „ruşinos”, întrucât un grup de persoane a împiedicat un ministru să vorbească pentru că se opuneau ideilor sale. „Este timpul să spunem că ajunge”, a spus Meloni.

Gigi De Palo, unul dintre organizatorii conferinţei, a declarat într-un comunicat că Roccella a fost afectată de protest şi a decis să plece.

La conferinţă, care are loc la Roma, participă vorbitori din tot spectrul politic, iar vineri este programată şi participarea Papei Francisc.

Ce a declanșat protestele

Luna trecută, guvernul italian de coaliţie a provocat indignare când a adoptat o lege care permite grupurilor care „sprijină maternitatea” să intre în clinicile de avort. Grupurile de apărare a drepturilor şi opoziţia au văzut în această măsură o încercare de a restricţiona această practică, legală în Italia din 1978.

Guvernul a negat acest lucru, spunând că scopul a fost doar acela de a oferi mai multe opţiuni femeilor care se gândesc să-şi întrerupă sarcina.

Nu a fost prima dată când la un eveniment cu Roccella au avut loc proteste din cauza poziţiilor sale conservatoare. Anul trecut, ea a fost huiduită la un festival de carte din oraşul nordic Torino.

Scăderea ratei natalităţii este văzută ca o urgenţă naţională în Italia. În martie, institutul naţional de statistică ISTAT a declarat că naşterile din ţară au scăzut la un minim record în 2023, a 15-a scădere anuală consecutivă.

Citește și: