Secretarul britanic al apărării, Ben Wallace a declarat miercuri că un procent enorm din armata rusă - 97% - este implicat în războiul din Ucraina, potrivit BBC News.

soldati rusi in regiunea ocupata DonetkFoto: Alexei Alexandrov / AP / Profimedia

Întrebat dacă este îngrijorat de faptul că sprijinul Marii Britanii pentru Ucraina reprezintă un cost prea mare pentru propria capacitate militară a Regatului Unit, Wallace spune că cele două chestiuni nu se „exclud una pe alta".

„A ajuta Ucraina să învingă Rusia în Ucraina contribuie de fapt la propria noastră securitate acasă", a subliniat el.

„Dacă 97% din armata rusă este acum angajată în Ucraina, cu o rată de pierderi foarte, foarte mare, și cu o potențială eficacitate de luptă redusă cu 40%, și aproape două treimi din tancurile lor distruse sau avariate, acest lucru are un efect direct asupra securității Europei", a explicat secretarul britanic al apărării.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a spus luni, înaintea reuniunii miniștrilor Apărării din statele NATO, că noua ofensivă majoră a Rusiei în Ucraina a început deja.

„Vedem cum trimit mai multe trupe, mai multe arme, mai multe capabilități. Este clar că ne aflăm într-o cursă logistică. Capabilități cheie precum muniția... trebuie să ajungă în Ucraina înainte ca Rusia să poată prelua inițiativa pe câmpul de luptă", a declarat secretarul general al NATO.

Șeful Serviciului de informații al apărării din Ucraina, Kyrylo Budanov, a spus recent într-un interviu pentru Washington Post că aproximativ 326.000 de soldați ruși luptă în prezent în Ucraina.

--------------