Tancurile Abrams pe care armata americană le va furniza Ucrainei sunt mult mai bune decât orice tancuri pe care le are Rusia, afirmă expertul militar Ruslan Puhov, directorul Centrului pentru Analiza Strategiilor și Tehnologiilor de la Moscova, citat de Insider.

Tancuri Abrams M1A2Foto: ABACA / Abaca Press / Profimedia

„Chiar și în variantele sale pentru export, varianta Abrams M1A2 v.2 surclasează orice tanc rusesc aflat în producție”, a declarat Puhov pentru ziarul Moskovski Komsomoleţ.

El a explicat că în prezent tancurile rusești folosesc obuze „vechi” de fabricație sovietică, acestea fiind capabile să distrugă de la distanțe relativ scurte vehicule de luptă precum modelele T-64, T-72 și T-80, moștenite de mai multe state vecine Rusiei, inclusiv Ucraina, după destrămarea Uniunii Sovietice.

Însă Puhov notează că apariția pe câmpul de luptă a unor tancuri occidentale cu tunuri principale puternice, obuze moderne ce pot penetra blindajul și sisteme de control a tirului pot duce la o creștere subită a distanței dintre tancuri în timpul confruntărilor între acestea.

„S-ar putea să ne găsim în condiții nefavorabile într-un asemenea duel”, a declarat expertul militar rus, avertizând totodată că Rusiei îi lipsesc sistemele antitanc de generația a treia, precum lansatoarele Javelin primite de armata ucraineană din partea Statelor Unite.

Rusia nu are lansatoare antitanc moderne

Rusia are în arsenalul său lansatorul antitanc portabil Kornet care folosește rachete ghidate prin laser, însă forțele Moscovei beneficiază de un număr redus de astfel de arme. În schimb, majoritatea arsenalului antitanc al Rusiei este alcătuit din sisteme Fagot și Konkur, care au intrat în dotarea forțelor armate sovietice în anii 1970.

În interviul acordat celor de la Moskovski Komsomoleț Puhov a avut însă grijă să noteze că M1A2, versiunea mai modernă și letală a tancurilor Abrams, este superioară tancurilor rusești aflate în producție. Cu alte cuvinte, nu și tancului T-14 Armata care încă nu și-a făcut apariția în Ucraina.

În urmă cu câțiva ani acest tanc a provocat temeri în Occident că ar putea fi mai bun decât vehiculele de luptă comparabile ale țărilor NATO, însă mai recent capabilitățile sale au ajuns să fie privite mai degrabă ca un fel de legendă urbană, ținând cont că Rusia l-a anunțat cu 8 ani în urmă dar nu a reușit între timp să demareze producția în masă a sa.

În evaluarea sa privind războiul din Ucraina publicată în data de 25 ianuarie a acestui an, ministerul britanic al Apărării nota că Rusia a pregătit un număr mic de tancuri de luptă principale T-14 Armata care să fie trimise forțelor din Ucraina pentru prima desfășurare operațională a modelului.

Tancul T-14 Armata, arma „fantomă” a Rusiei

Evaluarea întocmită pe baza serviciilor de informații militare de la Londra nota însă că în ultimele luni forțele de invazie au fost reticente în a accepta prima tranșă de T-14 care le-a fost alocată, deoarece vehiculele se aflau într-o stare foarte proastă.

Nu este clar ce aspecte exacte ale vehiculelor au determinat această reacție, dar în ultimii trei ani, oficialii ruși au afirmat public că există probleme cu motorul și sistemele de imagistică termică ale T-14. În 2021, ministrul apărării Serghei Șoigu a descris producția planificată pentru 2022 ca fiind doar un lot „experimental-industrial”.

Prin urmare, este puțin probabil ca tancurile T-14 desfășurate să fi îndeplinit standardele obișnuite pentru ca un nou echipament să fie considerat operațional.

Ruslan Puhov a mai declarat în interviul său că deocamdată numărul de tancuri occidentale promise Ucrainei este prea mic pentru ca acestea să poată avea un rol decisiv pe câmpul de luptă, un punct de vedere exprimat și de unii analiști militari occidentali.

Președintele american Joe Biden a anunțat în data de 25 ianuarie că administrația sa va trimite Ucrainei 31 de tancuri Abrams, anunțul său venind la scurt timp după ce cancelarul Olaf Scholz a declarat că Berlinul va furniza forțelor armate ale Kievului tancuri Leopard 2 de fabricație germană.

Scholz a precizat de asemenea că guvernul său va autoriza și transferurile acestor vehicule de luptă pentru țările partenere care vor să le trimită Ucrainei. Mai multe state occidentale au anunțat ulterior că vor face acest lucru.

Urmărește ultimele evoluții din a 357-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.