Un judecător a respins o acțiune intentată de un grup de copii împotriva guvernului american pentru eșecul său în combaterea poluării, potrivit AFP.

PoluareFoto: Shutterstock

Cazul, care a fost intentat împotriva Agenției pentru Protecția Mediului din SUA (EPA), este cel mai recent dintr-o serie de procese intentate în întreaga lume de tineri îngrijorați de consecințele schimbărilor climatice.

Reclamanții, cu vârste cuprinse între opt și 17 ani, au acuzat EPA că „permite în mod deliberat ca poluarea climatică potențial mortală să fie emisă de sursele de combustibili fosili dăunând astfel sănătății și bunăstării copiilor”.

Aceștia au susținut că statul le-a încălcat dreptul constituțional la egalitate în fața legii și dreptul fundamental la viață.

Cu toate acestea, judecătorul federal Michael Fitzgerald a decis miercuri, la Los Angeles, că plângerea lor nu a fost întemeiată.

Reclamanții invocă „prejudicii care includ «o viață întreagă de greutăți și neplăceri»”, a spus el. Dar „nu au reușit să demonstreze cum o declarație privind drepturile reclamanților în temeiul Constituției și legalitatea comportamentului pârâților este, în sine, de natură să remedieze aceste presupuse prejudicii”.

Our Children's Trust, o firmă de avocatură fără scop lucrativ care i-a susținut pe tinerii reclamanți, a denunțat decizia ca fiind „nedreaptă și periculoasă”.

„În fața unei încălcări a Constituției, nu există niciun motiv pentru ca un judecător federal să arunce prosopul și să spună că nu mai este nimic de făcut”, a reacționat Mat dos Santos, director al ONG-ului.

„Această decizie le spune copiilor că judecătorii nu au puterea de a le asculta plângerile”, a spus el, adăugând că Our Children's Trust își va modifica apelul.

De cealaltă parte a Atlanticului, în septembrie, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a început să examineze o plângere depusă de șase tineri cetățeni portughezi împotriva a 32 de țări pe care le acuză că nu fac suficient pentru a limita încălzirea globală.

Iar în august, un tribunal din Montana, în nord-vestul Statelor Unite, a dat dreptate unui grup de tineri care acuzau statul de încălcarea dreptului lor de a trăi într-un mediu lipsit de poluare.

Our Children's Trust a mai lansat proceduri în Hawaii, Utah, Virginia și Oregon.