Seria incidentelor de siguranță pare să nu mai ia sfârşit pentru Boeing. Trei avioane ale Boeing au fost implicate în incidente miercuri, dintre care unul la Dakar soldat cu 11 răniți, în timp ce o a patra aeronavă produsă de compania americană a întâmpinat probleme joi la aterizarea în Antalya.

Avionul Boeing implicat in incidentul de la aterizarea pe aeroportul din AntalyaFoto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

În cel mai grav dintre aceste incidente un Boeing 737-300, cu 78 de pasageri la bord, a depăşit violent pista în timpul decolării de pe aeroportul internaţional Blaise Diagne din Dakar, Senegal. Într-un comunicat de presă, autorităţile locale au anunţat că unsprezece persoane au fost rănite. Patru dintre acestea se află în stare gravă.

Într-o înregistrare video postată pe reţelele sociale, fuselajul Boeing-ului aparţinând companiei aeriene senegaleze TransAir pare să fie grav avariat.

Conducerea aeroportului Blaise Diagne a anunţat că a fost deschisă o anchetă pentru a stabili cauzele accidentului. „Redeschiderea aeroportului este aşteptată în următoarele ore”, a adăugat conducerea aeroportului.

Accidentul a avut loc după ce mai devreme în cursul zilei de miercuri un avion Boeing a fost nevoit să aterizeze la Istanbul fără roţile din faţă, după ce trenul de aterizare nu s-a deschis.

Tot miercuri, un Boeing 787-900 aparţinând companiei aeriene Air France a fost nevoit să devieze ruta şi să aterizeze de urgenţă la Iqaliuit, în nordul îndepărtat al Canadei, după ce a fost detectat un miros de ars în cabină.

Nou incident cu un avion Boeing joi, în Antalya

Ministerul turc al transporturilor a anunțat joi după-amiaza că roata din față a unui avion Boeing 737 al companiei Corendon Airlines a explodat, provocând avarierea trenului de aterizare, la aterizarea pe aeroportul Alanya-Gazipasa din Antalya.

„Toate unitățile noastre relevante au fost pe teren și au fost în alertă. Mulțumită lui Dumnezeu, nu au existat răniți printre cei 184 de pasageri și 6 membri ai echipajului”, a declarat Abdulkadir Uraloglu, ministrul turc al transporturilor.

Toate zborurile ce urmau să aterizeze joi pe aeroportul Alanya-Gazipasa au fost redirecționate către aeroportul principal din Antalya sau alte aeroporturi din apropiere.

Compania aeriană Corendon a declarat într-un comunicat că avionul a aterizat în siguranță pe pistă la scurt timp după explozia roții.

De la început aceste avioane produse de Boeing au fost implicate într-o serie de incidente care au ridicat semne de întrebare privind siguranța lor și au dus la declanșarea unor investigații în Statele Unite, inclusiv în Congresul de la Washington.

Șeful Boeing a anunțat că va demisiona pe fondul incidentelor în care au fost implicate avioanele companiei

Dave Calhoun, CEO-ul Boeing, a anunțat pe 25 martie că va renunța la funcție până la sfârșitul acestui an ca parte a unui plan mai larg de restructurare a conducerii sale după seria dramatică de incidente legate de avioanele produse de companie.

Producătorul de avioane a anunțat de asemenea că Stan Deal, președintele și directorul executiv al Boeing Commercial Airplanes, se va retrage de asemenea și că afacerea va fi condusă de Stephanie Pope, în prezent șef de operațiuni la Boeing.

Calhoun s-a aflat sub presiune încă de la începutul anului, când o ușă a unui Boeing 737 MAX s-a desprins în timpul zborului după ce panoul care o susținea a cedat, incident care este investigat încă de autoritățile aeronautice. Rezultatele preliminare ale anchetei sugerează că 4 dintre șuruburile care trebuiau să fixeze ușa nu au fost instalate.

Însă o serie de incidente dramatice care au urmat au intensificat presiunile asupra sa și au dus la declanșarea unei anchete privind compania în legislativul Statelor Unite.

Autoritățile de reglementare americane au ordonat Boeing să își limiteze producția în timp ce încearcă să remedieze problemele legate de siguranță și calitate.