Șase baloane rusești au fost reperate deasupra Kievului, iar majoritatea au fost doborâte de apărarea antiaeriană, a anunțat miercuri administrația militară a capitalei ucrainene, relatează Reuters.

Baloane rusesti de recunoastere ar fi fost detectate deasupra KievuluiFoto: Mykhaylo Palinchak/SOPA Images / Shutterstock Editorial / Profimedia

Administrația militară a scris pe aplicația de mesagerie Telegram că baloanele posibil să fi avut reflectoarele de colț radar și echipamente de recunoaștere.

„Potrivit informațiilor în curs de clarificare, acestea erau baloane care se mișcă în aer sub influența vântului. Aceste obiecte ar putea transporta reflectoare de colț și anumite echipamente de recunoaștere”, a menționat KMVA, potrivit Ukrinform.

„Scopul lansării baloanelor a fost posibil să detecteze și să epuizeze apărările noastre aeriene.”

Purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene, Iurii Ignat, a spus că pe 15 februarie, baloane rusești au fost zărite pe cer deasupra regiunii Kiev. Acesta a adăugat că baloanele nu reprezintă o amenințare pentru oameni în timpul zborului, dar fragmentele acestora ar putea cădea la pământ (odată doborâte), potrivit Hromadske.

Cu puțin timp înainte de anunț, purtătorul de cuvânt al forțelor aeriene ucrainene, Iurii Ignat, a declarat că Rusia, care a invadat Ucraina în februarie anul trecut, ar putea folosi baloane într-o nouă acțiune pentru a-și păstra stocurile de drone de recunoaștere.

„Dronele de recunoaștere precum Orlan-10 sunt acum folosite mai puțin (de Rusia) și s-au gândit „De ce nu folosim aceste baloane?” Deci le folosesc”, a declarat Ignat pentru televiziunea ucraineană.

El a confirmat ulterior că sirenele de raid aerian au sunat în capitală miercuri din cauza baloanelor care zburau deasupra orașului.

Rusia nu a comentat imediat rapoartele despre baloanele de deasupra Kievului.

Moldova și-a închis temporar spațiul aerian

Vecina de sud-vest a Ucrainei, Moldova, care a raportat de mai multe ori intruziuni de rachete rusești în spațiul său aerian în ultimele luni, a raportat și un obiect rusesc neidentificat deasupra teritoriului său.

Țara și-a închis spațiul aerian timp de peste o oră, marți, după ce un obiect zburător „asemănător cu un balon meteorologic” a fost văzut de autorități.

Miercuri, președintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Grosu, a declarat reporterilor că obiectul zburător care a determinat țara să își închidă spațiul aerian aparține Rusiei.

Grosu a spus că balonul a trecut în nordul Moldovei din Ucraina

Urmărește ultimele evoluții din a 357-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.